Περπατησιμότητα και υγεία-γεωγραφική διερεύνηση του βαθμού συσχέτισης και αλληλεξάρτησής τους σε περιβάλλον GIS - Λυμπερίου, Βασιλική (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2017)
Είναι γεγονός ότι οι σύγχρονες πόλεις εμφανίζουν ολοένα και περισσότερο την ανάγκη για να εξασφαλίσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς υπάρχουν προβλήματα που οδηγούν στην υποβάθμιση του αστικού χώρου και της ποιότητας ζωής. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται και η προώθηση της έννοιας της περπατησιμότητας για τη βελτίωση των συνθηκών του δομημένου περιβάλλοντος. Η έννοια αυτή αποτελεί αντικείμενο έρευνας τα τελευταία χρόνια καθώς η σημασία της είναι πολύ μεγάλη για το σχεδιασμό βιώσιμων πόλεων. Γι’ αυτό στόχος της συγκεκριμένης εργασίας είναι να μελετήσει κατά πόσο η περπατησιμότητα μιας περιοχής επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων που κατοικούν σ’ αυτή. Η διάρθρωση της διπλωματικής εργασίας γίνεται σε πέντε ενότητες. Αρχικά ορίστηκε το θεωρητικό υπόβαθρο, δηλαδή οι βασικές έννοιες που διέπουν την αειφόρο ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό αναλύθηκε και η έννοια της περπατησιμότητας που αποτελεί τον έναν άξονα της παρούσας εργασίας. Εν συνεχεία επισημαίνεται το πώς επιδρά η έννοια της υγείας στη διαδικασία του σχεδιασμού ενός οικισμού. Ακολούθησε η περιγραφή της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε για τη σύνταξη του ερωτηματολογίου και έπειτα παρουσιάστηκε η δομή του. Στη συνέχεια έγινε η στατιστική ανάλυση σε όλα τα δεδομένα που συλλέχθηκαν για να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα για το προφίλ του δείγματος, καθώς και συνδυασμός ορισμένων επιλεγμένων απαντήσεων ώστε να προκύψει το προφίλ του ατόμου που περπατά περισσότερο. Σε επόμενο στάδιο δημιουργήθηκαν Δείκτες που προέκυψαν από την ομαδοποίηση των ερωτήσεων ανάλογα με το αντικείμενο μελέτης τους. Έπειτα αξιοποιήθηκαν μέθοδοι και τεχνικές γεωχωρικής ανάλυσης για την οπτικοποίηση και τη συσχέτιση των δεικτών αυτών. Τέλος βγήκαν κάποια συμπεράσματα για αυτούς που έχουν πρόβλημα υγείας και πως αυτό έχει επηρεάσει την περπατιτική τους συμπεριφορά, καθώς σε τι ποσοστό επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά της περιοχής που διαμένουν.