Η σημασία της διαχείρησης κερδών για τις ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις - Γκενέ, Μαρίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2017)
Η διαχείριση κερδών αποτελεί ένα τομέα της λογιστικής που κεντρίζει το ενδιαφέρον των ερευνητών, κατά τα τελευταία 30 χρόνια. Στην παρούσα εργασία θα εξετάσουμε την έννοια της χρηματοοικονομικής συνάφειας (value relevance), δηλαδή τη δυνατότητα της αξιοποίησης της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης για την ερμηνεία των χρηματιστηριακών τιμών εισηγμένων επιχειρήσεων. Η σχετική βιβλιογραφία συνιστά ότι οι επιχειρήσεις παγκοσμίως προβαίνουν σε διαχείριση κερδών κατά τις περιόδους κρίσης. Το φαινόμενο αυτό στην Ελλάδα, δεν έχει μελετηθεί εκτενώς, ενώ με τη χρήση εναλλακτικών μεθοδολογιών τα αποτελέσματα παραμένουν αμφιλεγόμενα. Για το λόγο αυτό πραγματοποιούμε μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της έννοιας της διαχείρισης κερδών και της θεωρητικής και εμπειρικής επιστημονικής βιβλιογραφίας αναφορικά με την έννοια και τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις. Βασικός σκοπός μας είναι να μελετήσουμε τη χρηματοοικονομική συνάφεια των κερδών, των λειτουργικών χρηματοροών και των δεδουλευμένων για την εκτίμηση των αποδόσεων των μετοχών στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, για την περίοδο 2003-2015. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται σε ποιο βαθμό τα accruals προσφέρουν σημαντική πληροφόρηση στην επεξήγηση των αποδόσεων των μετοχών των ελληνικών εισηγμένων εταιριών. Επιπροσθέτως, εξετάζεται η επίδραση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, στη χρηματοοικονομική συνάφεια της λογιστικής πληροφόρησης. Η εμπειρική εφαρμογή αποτελείται από εμπειρική εφαρμογή των θεωρητικών μοντέλων για τη διερεύνηση της συμπεριφοράς των διοικήσεων των ελληνικών εισηγμένων εταιριών, πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης.