Κατασκευή χάρτη επικινδυνότητας για κατολισθητικά φαινόμενα στη νήσο Λευκάδα - Λυμπέρη, Σοφία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2017)
Τα κατολισθητικά φαινόμενα αφορούν αντιδράσεις των γεωλογικών σχηματισμών και προκαλούνται ως συνέπεια της ελλειπούς ευστάθειας των πρανών έναντι στατικών ή σεισμικών φορτίων, τα οποία μέσω των κατολισθητικών φαινομένων οδηγούνται σε νέα κατάσταση ισορροπίας. Αποτελούν συνεπώς φυσικές διεργασίες μετασχηματισμού του γήινου αναγλύφου. Τα τελευταία χρόνια όμως, οι επεμβάσεις του ανθρώπου στο φυσικό του περιβάλλον για να το μετασχηματίσει προς όφελός του (συγκοινωνιακά έργα, αστική δόμηση) επιδρούν και αυτές με τη σειρά τους στην εμφάνιση κατολισθητικών φαινομένων. Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα των κατολισθήσεων μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στον ανθρώπινο ιστό και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η γνώση των περιοχών της γης που είναι επιρρεπείς σε τέτοιου είδους φαινόμενα, προκειμένου να μπορούν να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Η εξέλιξη των φαινομένων αυτών δεν επηρεάζεται από μια μόνο μεταβλητή. Αντίθετα οι παράγοντες που επιδρούν στο φαινόμενο είναι πάρα πολλοί (λιθολογία, τεκτνονισμός, υψόμετρο, κλίση, υδρογεωλογία, κα.) με συνέπεια ο προσδιορισμός της επικινδυνότητας μιας περιοχής με απλές μεθόδους να μην είναι εφικτός. Στη λύση αυτού του προβλήματος συμβάλλει η ανάπτυξη των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών, μέσω των οποίων ο κάθε ερευνητής μπορεί να αναπτύξει μοντέλα για μια περιοχή ενδιάφεροντος και να οδηγηθεί στην κατασκευή χαρτών επικινδυνότητας έναντι κατολισθήσεων, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψιν του όλους τους διαφορετικούς παράγοντες που επιδρούν στο φαινόμενο. Στη παρούσα εργασία, σκοπός είναι η κατασκευή χάρτη επικινδυνότητας έναντι κατολισθήσεων. Ως περιοχή μελέτης έχει ορισθεί η νήσος Λευκάδα και εφαρμόστηκε μοντέλο που στηρίζεται στην υπέρθεση παραμετρικών χαρτών βάρους, Ως παράμετροι στο μοντέλο επιλέχθηκαν οι εξής παράγοντες: λιθολογία της περιοχής, ύπαρξη ενεργών ρηγμάτων και απόσταση από αυτά, υψόμετρο, κλίση, φορά κλίσης και εδαφοκάλυψη. 10 Η εφαρμογή του μοντέλου έδωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα, εντόπισε περιοχές που κρίνονται επικίνδυνες προς κατολίσθηση και απέκλεισε άλλες λιγότερο επικίνδυνες. Επιπλέον, για να ελεχθεί η ακρίβεια των αποτελεσμάτων, έγινε σύγκριση με διαθέσιμα δεδομένα από ήδη εκδηλωμένες κατολισθήσεις στη νήσο, από την οποία προέκυψε ότι το 76,3% των εκδηλωμένων κατολισθήσεων έγινε σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας. Λέξεις κλειδιά: κατολισθήσεις, χάρτης επικινδυνότητας, Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών, Λευκάδα