Σχεδιασμός LoD4 ΒΙΜ και Σημασιολογικά Ορθή Μετάπτωση σε CityGML - Χριστόπουλος, Ανδρέας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2017)
Η κατάλληλη ενσωμάτωση και εκμετάλλευση της τρίτης διάστασης αποτελεί αντικείμενο ερεύνης των επιστημών εν γένει και δη της Γεωπληροφορικής. Ο βαθμός πολυπλοκότητας της πραγματικότητας, την καθιστά απαραίτητη στις εφαρμογές απεικόνισης και ως εκ τούτου οι τεχνικές και τα πρότυπα τρισδιάστατης (3Δ) μοντελοποίησης αναπτύσσονται ραγδαία και αμβλύνουν τους τεχνικούς περιορισμούς. Η πρότυπη μεθοδολογία μοντελοποίησης μεμονωμένων κτηρίων καλείται ΒΙΜ (Building Information Modelling) και το κατεξοχήν πρότυπο μοντελοποίησης πόλεων είναι το CityGML. Ωστόσο, μολονότι εννοιολογικά συναφή, τα δύο αυτά πρότυπα δεν συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται από κοινού για τη μοντελοποίηση περιοχών όπου τα επιμέρους χωρικά αντικείμενα να αποτελούν μοντέλα ΒΙΜ. Η αδυναμία οφείλεται ως επί το πλείστον σε τεχνικούς περιορισμούς που αφορούν στη μη διατήρηση της σημασιολογικής ορθότητα των μοντέλων κατά τη διαδικασία μετάπτωσης. Στο πλαίσιο της παρούσης εργασίας, μελετώνται τα βασικά ζητήματα που προκύπτουν κατά τη μετάπτωση από ΒΙΜ σε CityGML και προτείνεται μια μεθοδολογία διατήρησης της σημασιολογικής ορθότητας, η οποία ελέγχεται με σχετικά ερωτήματα στη βάση δεδομένων του τελικού προϊόντος. Η δυνατότητα αυτή αποτελεί κατ’ ουσίαν την υπεραξία της προτεινομένης μεθόδου έναντι των υφιστάμενων. Για τις ανάγκες της εργασίας σχεδιάστηκε λεπτομερές μοντέλο ενός συγκροτήματος γραφείων στη περιοχή της Αττικής σε περιβάλλον Autodesk REVIT το οποίο εν συνεχεία αποτέλεσε το αντικείμενο της μετάπτωσης. Τα λογισμικά που χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια αυτής είναι τα εξής: Google SketchUp, PostgreSQL και 3DCityDB. Τέλος, για τη σύντομη εποπτική σύγκριση με την οποία ολοκληρώνεται η εργασία και η οποία έγινε για λόγους πληρότητας, χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό Lumion.