Αναμόρφωση Οδηγιών Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου στη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ - Ρυσόπουλος, Γεώργιος (Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2017)
Η εργασία δικαιώνεται ως κοινωνικό αγαθό σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον, το οποίο εκτός από νομική απαίτηση και χρέος κοινωνικό και ηθικό, αποτελεί αναμφισβήτητα πηγή υγείας, ευημερίας και ανάπτυξης. Αντιθέτως η εργασία κάτω από δύσκολες και ανθυγιεινές συνθήκες συνιστά αιτία πολλών σοβαρών ατυχημάτων, ακόμη και θανατηφόρων, καθώς και επαγγελματικών ασθενειών. Τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες, ως αποτέλεσμα δύσκολων ή και ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας, λαθών και παραλείψεων, έχουν εκτός από ατομικό και οικογενειακό, τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Σημαντικό μέρος του οικονομικού κόστους επιβαρύνει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που ήδη στην εποχή μας αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Επιπρόσθετα, η εθνική μας οικονομία και οι επιχειρήσεις μας χάνουν υγιείς, κατάλληλα εκπαιδευμένους και έμπειρους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της χώρας. Για τους λόγους αυτούς, η προστασία της ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας μας αφορά όλους: εργοδότες, εργαζόμενους αλλά και ευρύτερα όλο το κοινωνικό σύνολο και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να καταβάλλουμε από κοινού κάθε δυνατή προσπάθεια. Η επιχείρηση στην οποία εργάζομαι ως Ηλ/γος Μηχανικός, ο Διαχειριστής Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, στον τομέα της ασφάλειας και υγείας στην εργασία καταβάλλει, μεταξύ άλλων, κάθε δυνατή προσπάθεια για την σε διαεπιχειρησιακό επίπεδο διάχυση και διάδοση της διαθέσιμης γνώσης και εμπειρίας. Προωθεί την όσο το δυνατόν πληρέστερη, αντικειμενική και έγκαιρη ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων, πρωτίστως των εργαζομένων, των τεχνικών ασφαλείας, των ιατρών εργασίας, των υπαλλήλων υπεργολάβων και γενικότερα κάθε εμπλεκομένου σε θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Η εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία είναι ένα θεμελιώδες εργαλείο που μας παρέχει τη δυνατότητα για μείωση των ατυχημάτων, ιδιαίτερα εάν παρασχεθεί πριν την είσοδο των νέων ανθρώπων στον εργασιακό χώρο αλλά και κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας μέσα στην επιχείρηση (δια βίου ενημέρωση και εκπαίδευση). Μετά την απόσχιση του κλάδου της Διανομής (Γενική Διεύθυνση Διανομής) από τη ΔΕΗ ΑΕ, που έγινε σε εφαρμογή της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργήθηκε ο Διαχειριστής 5 Ελληνικών Δικτύων Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας «ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ», που αποτελεί εταιρεία κατά 100% θυγατρική της ΔΕΗ ΑΕ και λειτουργεί ανεξάρτητα από 1/5/2012. Ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., για την υλοποίηση της προαναφερόμενης πολιτικής για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ ΑΕ, έχει ιδρύσει τη Διεύθυνση Οργάνωσης Εκπαίδευσης και Ασφάλειας Εργασίας (ΔΟΕΑΕ), που απασχολείται με την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία. Πιο συγκεκριμένα, η ΔΟΕΑΕ προωθεί Σύστημα Διαχείρισης της Υγείας & Ασφάλειας στην εργασία το οποίο εμπεριέχει αρχές δράσης σχετικές με την πρόληψη των επαγγελματικών κινδύνων και την προστασία της Ασφάλειας και της Υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία. Mία από τις παραπάνω δράσεις είναι η εκπόνηση των Γραπτών Εκτιμήσεων Επαγγελματικού Κινδύνου (ΓΕΕΚ), δηλαδή εντοπισμό των πηγών του κινδύνου σε κάθε θέση εργασίας, διενέργεια μετρήσεων βλαπτικών παραγόντων, εκτίμηση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων σε συσχέτιση με τα στατιστικά στοιχεία των καταγραμμένων ατυχημάτων, κατάρτιση μέτρων και εφαρμογή τους με σκοπό την εξάλειψη των κινδύνων ή τουλάχιστον την απομείωσή τους. Mε την παρούσα εργασία θα αναμορφώσουμε-επικαιροποιήσουμε τις εκτιμήσεις επαγγελματικού κινδύνου για συγκεκριμένες τεχνικές εργασίες σε επιλεγμένες ενδεικτικές περιπτώσεις στις οποίες έχουν συμβεί ατυχήματα όπως αυτά έχουν καταγραφεί από τη ΔΥΑΕ/ΔΕΗ και αφορούν το σύνολο των μονάδων του ΔΕΔΔΗΕ (και την πρώην Διεύθυνση Διανομής της ΔΕΗ), λόγω παράλειψης τήρησης των κανόνων ασφαλούς εργασίας, ή υπερβάλλοντα ζήλου, ή υπέρμετρης εμπιστοσύνης λόγω μακρόχρονης εξοικείωσης με τον κίνδυνο, ή κακώς εννοούμενων πρωτοβουλιών, αλλά και λόγω κυκλοφοριακών δυσκολιών. Η ανωτέρω επικαιροποίηση θεωρείται επιβεβλημένη αφού ο επαγγελματικός κίνδυνος είναι ένα φαινόμενο δυναμικό. Νεότερα δεδομένα προκύπτουν συνεχώς από την εμπειρία και την εμβάθυνση της κάθε εργασίας σε συνδυασμό με την επεξεργασία των ατυχημάτων ξεχωριστά, οι πηγές κινδύνου απαιτούν συνεχή παρακολούθηση, ενώ ο εξοπλισμός μπορεί να είναι σύγχρονος και ασφαλής καθότι είναι σύμφωνος με τα διεθνή και Ευρωπαϊκά πρότυπα (IEC, EN), αλλά δεν έχει εναρμονιστεί πλήρως με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της κάθε εργασίας ή ακόμα δεν διατίθεται έγκαιρα (καθυστέρηση εφοδιασμού Αποθηκών επιχείρησης) Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι δείκτες Πιθανότητας Ατυχήματος και Σοβαρότητας Ατυχήματος να υποτιμώνται ή το αντίθετο. Η μεθοδολογία η οποία θα ακολουθήσουμε για την εκπόνηση της Γραπτής Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου σχετικά με τις εργασίες που επιλέξαμε, 6 βασίζεται τόσο στην ήδη εφαρμοσμένη από τη ΔΕΗ μεθοδολογία που θα περιγράψουμε όσο και σε νεότερα διεθνή δεδομένα και πρότυπα όπως είναι το Ελληνικό Πρότυπο του ΕΛΟΤ 1801 : 2008.