Μουσείο μαθηματικών - Πλακωτάρης, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, 2017)
Επηρεασμένος από τις σπουδές μου στα μαθηματικά, επέλεξα να ασχοληθώ στη διπλωματική μου εργασία με ένα θέμα που γεφυρώνει τις δύο αυτές επιστήμες (ή τέχνες). Πολλές είναι οι θεματικές που μπορούν να γεννηθούν από την ώσμωση των μαθηματικών και της αρχιτεκτονικής, όμως αυτό που κρίθηκε πιο ενδιαφέρον, συσχετίζεται με το κατά πόσο μπορεί η αρχιτεκτονική να υπηρετήσει τα ίδια τα μαθηματικά, μέσω ενός Μουσείου Μαθηματικών. Από τη μία, τέθηκε το ζήτημα που σχετίζεται με το πως λειτουργούν τα μαθηματικά ως μουσειακό έκθεμα και από την άλλη, αναλύθηκε ο τόπος και ο λόγος που δικαιολογούν τις συνθήκες που εκτείνεται η μελέτη αυτή. Τα μαθηματικά, είτε τα αντιληφθούμε ως τη μητέρα των επιστημών, είτε ως τη γλώσσα του σύμπαντος, συντελούν τα στοιχεία που συλλαμβάνονται μέσω της ανθρώπινης αντιληπτικής ικανότητας και σκέψης. Πως δομείται ένα Μουσείο Μαθηματικών; Είναι το ίδιο μια διερώτηση, που φλερτάρει με την ουτοπία ή τη δυσ-τοπία μιας εποχής που ταλαντεύεται μεταξύ του πραγματικού και του διαδικτυακού κόσμου. Είναι μια κιβωτός επιστημών που «αγκυροβολείται» στην άκρη της πόλης, στη προβληματική περιοχή του Φαληρικού Όρμου, εκεί όπου η πόλη χωρίζεται από τη θάλασσα, από δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, και επιθυμεί να την επανα-κατακτήσει.