Σχολείο , πυρήνας υγροτόπου - Ραγιά, Βασιλική (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικής Γλώσσας, Επικοινωνίας και Σχεδιασμού, 2017)
Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού είναι μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η λιμνοθάλασσα και η παραλίμνια περιοχή έχουν χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο και προστατεύονται από τις συνθήκες Ramsar και Natura 2000. Όμως, η σημερινή κατάσταση της δεν προδίδει την αξία της. Πολλοί παράγοντες έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση της, όπως η επεκτατική πολεοδομική εξέλιξη της πόλης, η μόλυνση και οι αυθαιρεσίες. Η πρόταση αυτής της διπλωματικής είναι η δημιουργία ενός πρότυπου σχολείου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Το σχολείο αυτό είναι μοναδικό πρώτον ως προς το πρόγραμμα σπουδών του , καθώς περιέχει δραστηριότητες σχετικές με τη λιμνοθάλασσα, όπως κανόε καγιάκ, και δευτερευόντως ως προς τη σχέση του με το υγρό στοιχείο. Η τοποθεσία του έχει μελετηθεί βάση του ορίου της παλιάς πόλης και των επιχωματώσεων που επέκτειναν την πόλη προς το νερό. Μια περιοχή άναρχης δόμησης και αμήχανης διαχείρισης λόγω προβλημάτων θεμελίωσης έχει αντικατασταθεί από έναν υγρότοπο από τον οποίο γεννάται το σχολείο. Πρόκειται για μια πασσαλόπηκτη ξύλινη κατασκευή που βρίσκεται μέσα στο νερό και παράλληλα μέσα στην πόλη. Η παραδοσιακή λαϊκή αρχιτεκτονική της πελάδας υπήρξε έμπνευση και συνθετική αφορμή για την διαμόρφωση των ποιοτικών στοιχείων του σχολείου. Η επιλογή του ξύλου ως δομικό υλικό επιτρέπει στην κατασκευή να ανταποκριθεί στο ιδιόμορφο υπέδαφος και διασφαλίζει την φιλικότερη συμπεριφορά προς το περιβάλλον.