Βέλτιστοι Σχεδιασμοί σε Βάσεις Μεγάλων Δεδομένων - Μπλετσογιάννη, Ελευθερία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2016)
Στην παρούσα εργασία γίνεται μελέτη των πειραμάτων που εκτείνονται σε μεγάλες βάσεις δεδομένων καθώς και αναζήτηση των βέλτιστων σχεδιασμών για την αντιμετώπιση τους. Αρχικά, στο πρώτο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας, γίνεται μια εισαγωγή στις μεγάλες βάσεις δεδομένων ( Big Data). Αναλύεται η παρουσία και η επίδρασή τους στη σύγχρονη κοινωνία και κατ’ επέκταση στην σύγχρονη επιστήμη της Στατιστικής. Μελετάται, επίσης, ο τρόπος επεξεργασίας μεγάλων βάσεων δεδομένων καθώς και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων μέσω της μηχανικής μάθησης. Στη συνέχεια, στο δεύτερο κεφάλαιο, γίνεται εκτενής μελέτη του Σχεδιασμού Πειραμάτων. Αναλύονται οι βασικές αρχές πειραματικού σχεδιασμού , οι βασικοί πειραματικοί στόχοι καθώς και οι Παραγοντικοί Σχεδιασμοί. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους D – Βέλτιστους σχεδιασμούς με μελέτη της προσέγγισής τους και ανάλυση των κριτηρίων για την επιλογή του D – βέλτιστου σχεδιασμού. Το τρίτο κεφάλαιο αφιερώνεται στη μελέτη της σύνδεσης μεταξύ Επιλογής Μεταβλητών και της Ταξινόμησής τους. Μέσα σε αυτό το κεφάλαιο περιλαμβάνονται μέθοδοι επιλογής μεταβλητών και κριτήρια που οδηγούν στην επιλογή του καλύτερου υποσυνόλου μεταβλητών. Σημαντικό μέρος του κεφαλαίου αυτού περιλαμβάνει την μελέτη της Ταξινόμησης Μεταβλητών καθώς και την ανάλυση του Αλγόριθμου CATCH. Στο τελευταίο κεφάλαιο, αναλύονται λεπτομερώς οι D – Βέλτιστοι Σχεδιασμοί με μελέτη προσομοίωσης και σύνοψη των αποτελεσμάτων αυτής.