Ακινητοποίηση του ενζύμου υπεροξειάδαση του χρένου (HRP) σε νάνο-υφασμένες επιφάνειες PMMA με πλάσμα Ο2 για την κατασκευή ενζυματικού μικρό-αντιδραστήρα γαι βιοκαταλυτική οδείδωση φαινολών - Βορβή, Στεφανία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2016)
Στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία, αξιολογείται η χρήση νανο – υφασμένων πολυμερικών επιφανειών, ως υποστρώματα για ενισχυμένη ακινητοποίηση ενζύμων, διαμέσου λειτουργικών ομάδων, όπως οι υδροξυλικές (ΟΗ), οι καρβονυλικές (C=O) και οι καρβοξυλικές (COOH), οι οποίες προκύπτουν κατά την κατεργασία πολυμερικών επιφανειών με πλάσμα Ο2. Ως αντιπροσωπευτικό ένζυμο για την ακινητοποίηση, χρησιμοποιείται η υπεροξειδάση του χρένου (HRP), η οποία χαρακτηριστικά αξιοποιεί το υπεροξείδιο του υδρογόνου προκειμένου να οξειδώσει μια ποικιλία ουσιών. Μέσα από την μελέτη αυτή, στόχος είναι να προκύψουν οι βέλτιστες συνθήκες ακινητοποίησης του ενζύμου πάνω σε νανοδομημένες με πλάσμα πολυμερικές επιφάνειες. Έχοντας ως απώτερο στόχο την ανάδειξη των πρακτικών εφαρμογών της παραπάνω μελέτης, αξιοποιούμε τα προκύπτοντα αποτελέσματα, με την κατασκευή ενός ενζυματικού μικρο – αντιδραστήρα σε ψηφίδα νανοδομημένου PMMA, για την καταλυτική οξείδωση φαινολών, με αντιπροσωπευτική την 4 – φαινυλο – αζο – φαινόλη.