Ανακατασκευή και έλεγχος πρωτοτύπου τρισδιάστατου εκτυπωτή πολυμερών υλικών - Μπούφαλη, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2017)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία έχει ως αντικείμενο την μελέτη, την ανακατασκευή της δομής και τον έλεγχο λειτουργίας ενός πρωτοτύπου τρισδιάστατου εκτυπωτή, καθώς και την απόδειξη ορθής λειτουργίας με την εκτύπωση ενός μηχανολογικού εξαρτήματος περίπλοκης μορφής. Η σχεδίαση και η αρχική κατασκευή της δομής του συγκεκριμένου εκτυπωτή πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο παλαιότερης μεταπτυχιακής εργασίας. Κατ΄αρχάς, γίνεται μια σύντομη ανασκόπηση της εξέλιξης της τρισδιάστατης εκτύπωσης και παρατίθενται πληροφορίες σχετικά με την μέθοδο εκτύπωσης FDM, προτού παρουσιαστούν οι κατασκευαστικές και οι τεχνικές ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις του μηχανήματος. Πιο αναλυτικά, συζητείται η ανάγκη για μία σταθερή και ‘ευθυγραμμισμένη’ κατασκευή και παρουσιάζεται πώς επετεύχθη η καλύτερη μετάδοση κίνησης στην τράπεζα και στην κεφαλή εκτύπωσης. Το κύριο μέρος της παρούσας εργασίας αποτελεί η έρευνα και οριστική επιλογή των ηλεκτρονικών και μηχανολογικών εξαρτημάτων, καθώς και του λογισμικού ελέγχου και επικοινωνίας υπολογιστή και χρήστη. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται οι κατασκευαστικές εργασίες και η διαδικασία επιλογής των επιμέρους μηχανικών ή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, καθώς και η συνδεσμολογία τους, και στη συνέχεια αναλύονται βασικές παράμετροι προγραμματισμού και λειτουργίας του εξοπλισμού ελέγχου. Στόχος ήταν ο εκτυπωτής να εκτελεί εντολές Gcode, οι οποίες αποτελούν την απλούστερη γλώσσα για τον προγραμματισμό των κοινών βιομηχανικών εργαλειομηχανών CNC. Αυτό επετεύχθη με την χρήση μίας σειράς προγραμμάτων-μεταφραστών, απαραίτητων για την επικοινωνία μεταξύ υπολογιστή και εκτυπωτή, και συμβατών με αυτά τα προγράμματα πλακετών. Επιπλέον, παρουσιάζονται εκτενώς τα προγράμματα λογισμικού που επιλέχθηκαν, όπως και οι ρυθμίσεις που έγιναν ώστε τα μέρη τους να συνεργάζονται αρμονικά με αποτέλεσμα τη σωστή λειτουργία τους. Τέλος, παρουσιάζονται επιλεγμένα παραδείγματα δοκιμών εκτύπωσης, για τα οποία παρατίθενται εικόνες και τεχνικές προδιαγραφές.