Διαχείριση των απορριμμάτων της νήσου Μήλου. Πρόταση διαχείρισης βιοαποβλήτων - Καλτσίδης, Ηρακλής (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2017)
Στην παρούσα εργασία αναλύεται η διαχείριση των απορριμμάτων στη νήσο Μήλο και διατυπώνεται μια πρόταση διαχείρισης των βιοαποβλήτων. Η Μήλος είναι ένα νησί των Κυκλάδων το οποίο ιστορικά αναπτύχθηκε λόγω της εξορυκτικής του δραστηριότητας. Στη Μήλο διαμένουν περίπου πέντε χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι οι οποίοι είναι συγκεντρωμένοι στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού. Η οικονομία της βασίζεται κυρίως στη μεταλλευτική δραστηριότητα και τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Συγκεκριμένα θα γίνει παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των απορριμμάτων στο πλαίσιο που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με συγκεκριμένη ιεράρχηση τρόπων διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων σύμφωνα με την οποία έχει διαμορφωθεί και η Ελληνική νομοθεσία. Αυτή η ιεράρχηση θερμικών και βιολογικών μεθόδων διαχείρισης απορριμμάτων ακολουθήθηκε και σε αυτήν την εργασία. Εξετάζεται ακολούθως η υφιστάμενη κατάσταση διαχείρισης στερεών αποβλήτων στο δήμο Μήλου, η διαχείριση των οποίων ως και σήμερα πραγματοποιείται μέσω της ανεξέλεγκτης απόθεσης τους στον υφιστάμενο ΧΑΔΑ. Παρουσιάζονται τα προς υλοποίηση έργα για τη μελλοντική διαχείριση και αναλύονται οι παραγόμενες ποσότητες, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων. Γίνεται ακόμη και μία εκτίμηση για τη διαχρονική εξέλιξη της παραγωγής των απορριμμάτων. Τέλος διατυπώνεται μία πρόταση διαχείρισης του οργανικού κλάσματος των αποβλήτων με σκοπό την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού για ενδεχόμενη υιοθέτηση της από το Δήμο Μήλου. Η πρόταση αυτή βασίζεται στα προς υλοποίηση έργα και ουσιαστικά ολοκληρώνει τη διαχείριση του συνόλου των απορριμμάτων. Περιέχει ακόμη τεχνικά χαρακτηριστικά για τη διαδικασία της κομποστοποίησης και τη διάθεση των παραγόμενων κομπόστ. Η βελτιωτική αυτή πρόταση βασίζεται σε καινοτόμα προσέγγιση με γνώμονα την κοινωνικοοικονομική κρίση που βιώνει η Μήλος και η Ελλάδα. Είναι ρεαλιστική, πρακτική, αποτελεσματική και άμεσα εφαρμόσιμη και αφορά στην διαχείριση των βιοαποβλήτων με τη μέθοδο της κομποστοποίησης, μεθόδ