RES technologies on energy intensive industries: Case study: Desalination in Cyprus - Τοχνίτης, Μιχάλης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Ρευστών, 2016)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της συμμετοχής τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο δυναμικό των ενεργοβόρων βιομηχανικών διεργασιών στο νησί της Κύπρου και κατ’ επέκταση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο της μελέτης διερευνώνται οι δυνατότητες και αδυναμίες των τεχνολογιών ΑΠΕ που προτείνονται σε σχέση με την συμβολή τους στο ισοζύγιο των επιχειρήσεων. Σκοπός είναι ο καθορισμός του οφέλους της χρήσης τεχνολογιών ΑΠΕ σε επιχειρήσεις υψηλής ενεργειακής ζήτησης τόσο σε επιχειρηματικό, περιβαλλοντικό καθώς και πολιτικοοικονομικό επίπεδο. Για την πλήρη κατανόηση του προβλήματος, πρώτα έγινε μια συνοπτική παρουσία της ενεργειακής κατάστασης της Κύπρου και ακολούθως συγκρίθηκε με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες και υπάγεται. Ακολούθως η μελέτη επικεντρώθηκε στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις του νησιού καθώς και στις οικονομικές/ περιβαλλοντικές πτυχές τους στον Κυπριακό και ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο με σκοπό την κατανόηση του ευρύτερου προβλήματος που αποτελούν. Μετά την αξιολόγηση της κατάστασης έγινε μια σύντομη αναφορά στις δυνατότητες ανάπτυξης του δυναμικού ΑΠΕ της Κύπρου καθώς και στην πρόοδο της τεχνολογίας μέχρι σήμερα, με κάποιες απλές αναφορές στις αρχές λειτουργίας των τεχνολογιών. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας επιλέχθηκε η διεργασία της Αφαλάτωσης ως κύριος άξονας της εκτέλεσης της μεθόδου μας και έπειτα επεξηγείται ο λόγος επιλογής της και οι λεπτομέρειες της διεργασίας. Μετά εξηγούνται οι διάφορες παραδοχές και οι παράμετροι που χαρακτηρίζουν την μέθοδο που εφαρμόστηκε με σκοπό την εξαγωγή αποτελεσμάτων. Σε τελευταία φάση παρατίθενται τα αποτελέσματα της μεθόδου βάση των προηγουμένων παραμέτρων και συγκρίνονται μεταξύ τους. Στην εφαρμογή της μεθόδου χρησιμοποιήθηκε κατάλληλο λογισμικό και υπολογιστικά φύλλα στα οποία εξετάστηκαν διάφορα σενάρια εφαρμογής ΑΠΕ σε πραγματικές διεργασίες αφαλάτωσης και παρατίθενται συγκριτικά σε διάφορους τομείς.