Προσομοίωση της Εξέλιξης Δασικών Πυρκαγιών με Προσδιορισμό Μοντέλων Καύσιμης Ύλης από Τηλεπισκοπικά Δεδομένα - Σταμπουλίδης, Κοσμάς (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2017)
Οι δασικές πυρκαγιές, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν ένα εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα για τις Μεσογειακές χώρες και ιδιαίτερα για την Ελλάδα. Η συνεισφορά της τεχνολογίας και ειδικότερα της Τηλεπισκόπησης και των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, στην πρόληψη, καταγραφή αλλά και στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Με χρήση τηλεπισκοπικών δεδομένων είναι δυνατό να δημιουργηθούν χάρτες επικινδυνότητας πυρκαγιών, να ανιχνευτούν έγκαιρα τα σημεία ανάφλεξης, να υπάρξει ακριβής πρόγνωση του καιρού έως και πέντε ημέρες νωρίτερα, και με χρήση κατάλληλων μοντέλων να προσομοιωθεί η συμπεριφορά δασικών πυρκαγιών. Στην παρούσα εργασία εξετάζεται η συμπεριφορά τεσσάρων παρελθοντικών δασικών πυρκαγιών μέσω της χρήσης του προγράμματος προσομοίωσης πυρκαγιών Farsite και η σύγκριση με την πραγματική τους συμπεριφορά. Για τις τέσσερις αυτές περιοχές δημιουργήθηκαν χάρτες καύσιμης ύλης και βαθμού συγκόμωσης με χρήση τηλεπισκοπικών απεικονίσεων Landsat 8 OLI και με αντικειμενοστρεφή ανάλυση εικόνας. Επίσης, συγκεντρώθηκαν μετεωρολογικά δεδομένα και πληροφορίες για τη τοπογραφία της περιοχής από το ψηφιακό μοντέλο εδάφους (DEM). Στόχος ήταν η εφαρμογή του μοντέλου προσομοίωσης πυρκαγιάς πριν τη φωτιά και η σύγκρισή του με την πραγματική καμένη έκταση ώστε να εξακριβωθεί η αποτελεσματικότητά του.