Παράγοντες επηρεασμού της κερδοφορίαςς επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την περίοδο 20015-2015: μια εμπειρική ανάλυση - Μιχελακάκη, Νίκη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2016)
Η παρούσα εργασία εστιάζει στην επίδραση εταιρικών και μακροοικονομικών παραγόντων πάνω στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, η έρευνά μας εστιάζεται στη επιρροή που ασκούν παράγοντες, όπως η μόχλευση, το μέγεθος, τα δεδουλευμένα έσοδα, η ρευστότητα, το πάγιο ενεργητικό, η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και η κρίση δημοσίου χρέους στην Ελλάδα, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ, η παγκόσμια μεταβλητότητα και το κόστος κρατικού δανεισμού στην Ελλάδα, στην κερδοφορία των επιχειρήσεων του ΧΑ για το διάστημα 2005-2015. Η κερδοφορία εξετάζεται τόσο σαν συνάρτηση του κεφαλαίου όσο και του ενεργητικού, με μέσο ύψος το 7% και το 3,5% αντίστοιχα, αλλά και με μεγάλη διακύμανση τόσο μεταξύ των εταιρειών όσο και των ετών. Τα ευρήματα συνάδουν με την οικονομική θεωρία, αλλά και με πρότερες μελέτες. Το πάγιο ενεργητικό έχει αρνητικό αντίκτυπο, ενώ την ίδια εικόνα παρουσιάζει και η ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Από την άλλη, τα δεδουλευμένα έσοδα φαίνεται να επιδρούν θετικά πάνω στην κερδοφορία των ελληνικών επιχειρήσεων. Ο συντελεστής της χρηματοοικονομικής μόχλευσης, το μέγεθος της εταιρίας και η ρευστότητα δεν παρουσιάζουν στατιστικά σημαντική επιρροή.