Οι προσδιοριστικοί παράγοντες των περιθωρίων απόδοσης των κρατικών ομολόγων και των ασφαλίστρων κινδύνου στην Ευρωζώνη. - Ραυτακοπούλου, Σοφία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2016)
Η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2007 είχε πρωτοφανή επίδραση στην πιστωτική αγορά. Ειδικότερα, μετά την πτώχευση της Lehman Brothers το Σεπτέμβρη του 2008, τα περιθώρια απόδoσης των κρατικών ομολόγων και των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) έφτασαν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα απ’ ότι ήταν πριν. Ο κύριος σκοπός αυτής της μελέτης είναι να ερευνήσουμε ποιοι είναι οι παράγοντες επιρροής των spreads των ομολόγων και των CDS και κατά πόσον οι παράγοντες αυτοί άλλαξαν πριν και μετά την πτώχευση της Lehman Brothers καθώς επίσης και αν οι παράγοντες μεταξύ των δύο είναι ομοειδείς. Τα κύρια ευρήματα της έρευνάς μας μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: i) μετά το Σεπτέμβρη του 2008 οι υψηλές αποδόσεις της κάθε χώρας συνδέονται με τον αντίστοιχο χρηματιστηριακό δείκτη τιμών, ii) η πραγματική ισοτιμία είναι θετικά συσχετισμένη με τις αποδόσεις των ομολόγων, iii) μετά το Σεπτέμβρη του 2008 η μείωση στη βιομηχανική ανάπτυξη συνδέεται με άνοιγμα στα περιθώρια απόδοσης των ομολόγων, iv) μετά το Σεπτέμβρη του 2008 η πιστοληπτική αξιολόγηση έχει την αναμενόμενη επίδραση στα spreads και v) οι παράγοντες επιρροής των spreads των ομολόγων και των CDS είναι σχεδόν ίδιοι, με βασικές εξαιρέσεις τον δείκτη μεταβλητότητας φόβου VIX και την πιστοληπτική επισκόπηση που επηρεάζουν τα CDS. Χρησιμοποιούμε διαστρωματικά δεδομένα (panel data) πέντε ευρωπαϊκών χωρών (Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία) για την περίοδο από 1/2005 έως 2/2015 και στη συνέχεια γίνεται και διαχωρισμός του δείγματος σε δύο υποπεριόδους. Η πρώτη υποπερίοδος είναι μέχρι και το Σεπτέμβρη του 2008 όπου η Lehman Brothers κύρηξε πτώχευση, και η δεύτερη υποπερίοδος είναι από τον Οκτώβρη του 2008 μέχρι και το τέλος του υπόλοιπου δείγματος. Τα κεφάλαια της μελέτης διαμορφώνονται ως εξής: στο πρώτο κεφάλαιο δίνεται ο ορισμός της οικονομικής κρίσης και επίσης γίνεται και μία ιστορική αναδρομή με τις κυριότερες οικονομικές κρίσεις μέχρι σήμερα. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφονται αναλυτικά οι ορισμοί των ομολόγων και των ασφαλίστρων κινδύνου, στο τρίτο κεφάλαιο παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τους παράγοντες που χρησιμοποιούνται στην εργασία ώστε να είναι κατανοητά στον αναγνώστη τα τεχνικά θέματα της εργασίας και στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται και αναλύονται τα δεδομένα, η μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της έρευνας.