Ανάπτυξη μεθοδολογίας ελέγχου και διακρίβωσης ενός δέκτη GNSS με χρήση των μεθόδων VRS και Single Base RTK - Κανελλόπουλος, Νίκος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2017)
Αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας αποτελεί η ανάπτυξη μιας μεθοδολογίας ελέγχου και διακρίβωσης ενός μόνο δέκτη GNSS με χρήση σύγχρονων τεχνικών εντοπισμού. Για να γίνει αυτό προηγήθηκε διερεύνηση και καταγραφή των διαδικασιών ελέγχου δεκτών GNSS. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο με σκοπό να αναδείξει τις διαφοροποιήσεις και συμπληρώσεις απαιτήσεων που προτείνουν τα διάφορα κράτη στην υλοποίηση του. Με γνώση των παραπάνω αποτελεσμάτων της έρευνας και με την υιοθέτηση της χρήσης ενός μόνο δέκτη στις σύγχρονες γεωδαιτικές εφαρμογές, υλοποιήθηκε η εφαρμογή του προτύπου ελέγχου με καθεμία από τις διαφορετικές τεχνικές της μεθοδολογίας RTN (Real Time Kinematic Network). Γίνεται αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων κάθε επιμέρους τεχνικής, και τέλος προκύπτει αποτέλεσμα σχετικά με τη δυνατότητα εφαρμογής αυτών, στον έλεγχο δορυφορικών δεκτών GNSS. Στο πρώτο κεφάλαιο, γίνεται μια ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη της Μετρολογίας, όπου αναφέρεται ο ορισμός της επιστήμης που αυτή ορίζει και αναλύονται οι τομείς δραστηριότητάς της με έμφαση στη Γεωδαισία. Επίσης πραγματοποιείται αναφορά στις διατάξεις και προϋποθέσεις εφαρμογής που ορίζει το υπάρχον πρότυπο ISO 17123-8, που αναφέρεται στον έλεγχο των δεκτών GNSS σε λειτουργία RTK. Στο δεύτερο κεφάλαιο, αναφέρονται τα στοιχεία που αφορούν στα λειτουργικά τμήματα του συστήματος GNSS που επισημαίνονται στην μελέτη. Γίνεται αναφορά στα βασικά χαρακτηριστικά και στη χρονική και επιστημονική εξέλιξη του δορυφορικού συστήματος εντοπισμού. Επίσης επισημαίνονται τόσο οι κλασσικές όσο και οι σύγχρονες μέθοδοι δορυφορικού εντοπισμού. Στο τρίτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας που αφορούν στην υιοθέτηση των διατάξεων του ισχύοντος προτύπου ελέγχου δεκτών GNSS, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κατηγοριοποίηση πραγματοποιείται ανά κράτος και περιλαμβάνει τους κύριους τομείς έρευνας και δράσης σχετικά με τον έλεγχο της ορθής λειτουργίας των δορυφορικών δεκτών. X Στο τέταρτο κεφάλαιο, πραγματοποιείται η εφαρμογή του ισχύοντος προτύπου ελέγχου δεκτών GNSS με χρήση των σύγχρονων τεχνικών VRS και Single Base RTK. Γίνεται αναφορά στην επιλογή της περιοχής μελέτης καθώς επίσης και στις συνθήκες κατά τη διάρκεια των μετρήσεων. Επίσης παρουσιάζονται τα αποτελέσματα και συμπεραίνεται η αδυναμία χρήσης των σύγχρονων αυτών τεχνικών στον έλεγχο των δορυφορικών δεκτών χρησιμοποιώντας το ισχύον πρότυπο. Αναλύονται οι παράγοντες που δεν επιτρέπουν την εξαγωγή συμπεράσματος για την ορθή λειτουργία ενός μόνον δέκτη εφαρμόζοντας το ισχύον πρότυπο, μέσω της ανάλυσης των εναπομεινάντων πηγών σφαλμάτων. Στο πέμπτο κεφάλαιο, αναπτύσσεται διεξοδικά η προτεινόμενη ολοκληρωμένη μεθοδολογία ελέγχου και διακρίβωσης ενός δορυφορικού δέκτη, με χρήση των σύγχρονων μεθόδων εντοπισμού VRS και Single Base RTK, όσο αφορά στις προϋποθέσεις των μετρήσεων και το μαθηματικό μοντέλο που εφαρμόζεται. Στο έκτο κεφάλαιο, περιλαμβάνεται η ανάλυση δύο εφαρμογών της μεθοδολογίας σε βάση ελέγχου και περιγράφονται οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, τα αποτελέσματα και οι στατιστικοί έλεγχοι που εφαρμόζονται. Στο έβδομο κεφάλαιο, το οποίο είναι και το τελευταίο, παρουσιάζονται όλα τα συμπεράσματα και οι παρατηρήσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια εκπόνησης της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας. Γίνεται αναφορά και σε προτάσεις για τη συνέχιση της έρευνας στον τομέα αυτό.