Ανίχνευση και προσδιορισμός παραμορφώσεων της καπνοδόχου Γ στην Τεχνόπολη με χρήση τεχνολογίας επίγειας τρισδιάστατης σάρωσης - Αντωνίου, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με την ανίχνευση και τον προσδιορισμό των πιθανών οριζόντιων μετακινήσεων της καπνοδόχου Γ, η οποία έχει δομηθεί μέσα στο χώρο του παλαιού εργοστασίου του Φωταερίου στην περιοχή Γκάζι, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Για το λόγο αυτό, ιδρύθηκε ένα γεωδαιτικό δίκτυο οριζοντίου ελέγχου περιμετρικά αυτής, το οποίο επιλύθηκε με τη Μέθοδο των Ελαχίστων Τετραγώνων, Οι υψομετρικές διαφορές των κορφών υπολογίστηκαν με γεωμετρική χωροστάθμιση, ενώ το δίκτυο οριζοντίου ελέγχου προσανατολίσθηκε στο ΕΓΣΑ '87 με τη χρήση του συστήματος δορυφορικού εντοπισμού. Αφού υπολογίστηκαν οι συν/νες των κορυφών του δικτύου, η καπνοδόχος σαρώθηκε με τη χρήση επίγειου τρισδιάστατου σαρωτή. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε ο σαρωτής Scanstation2 της εταιρείας Leica. Ακολούθησε η συνένωση των νεφών της σάρωσης και η γεωαναφορά του μοντέλου. Η γεωμετρική τεκμηρίωση της καπνοδόχου έγινε μέσω οριζόντιων τομών που υλοποιήθηκαν κατά μήκος του ύψους της. Η επεξεργασία τους αφορόυσε τον προσδιορισμό των πιθανών μετακινήσεών της, τόσο κατά τη μετάθεση όσο και τη στροφή. Επίσης, προσδιορίσθηκε και η κλίση της κατασκευής. Τέλος, έγινε προσπάθεια συσχέτισης της μετακίνησης της καπνοδόχου με τις φυσικές δράσεις (σεισμικές αποκρίσεις και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες (διάνοιξη σήραγγας ΜΕΤΡΟ) που έχουν λάβει χώρα στην «εγγύς» περιοχή της κατασκευής.