Χρήση της βιβλιοθήκης λογισμικού VRPN για τη συνεργασία περιφερειακού εξοπλισμού εικονικής πραγματικότητας με το περιβάλλον UNITY3D - Σταύρου, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μελέτης Πλοίου και Θαλάσσιων Μεταφορών, 2017)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διασύνδεση του εξοπλισμού του εργαστηρίου εικονικής πραγματικότητας της σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, συγκεκριμένα του ηλεκτρομαγνητικού συστήματος εντοπισμού αισθητήρων Flock of Birds της εταιρίας www.ascension-tech.com, τα γάντια εικονικής πραγματικότητας της εταιρίας 5DT, το ποντίκι έξι βαθμών ελευθερίας (6DOF) 3D Space Navigator καθώς και το σύστημα ανίχνευσης κίνησης με υπέρυθρες κάμερες της εταιρίας www.ar-tracking.com με την μηχανή παιχνιδιών (Game Engine) Unity3D διαμέσου της βιβλιοθήκης VRPN. Αρχικά, έγινε η διασύνδεση των παραπάνω συσκευών σε τοπικό επίπεδο με απευθείας σύνδεση τους σε Serial αλλά και USB θύρα του υπολογιστή σταθμού, καθώς και μέσω τοπικού δικτύου TCP/IP. Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε μετάφραση (Compile) του διαθέσιμου πηγαίου κώδικα με την βοήθεια του Visual Studio για αρχιτεκτονική επεξεργαστή AMD64 και ενσωματώθηκε η παραχθείσα νέα βιβλιοθήκη VRPNWrapper.dll στην εφαρμογή Unity3D 64 Bit Ver. 5.5. Ακολούθως εμπλουτίστηκε η βιβλιοθήκη του VRPNServer με σκοπό την επίτευξη της επικοινωνίας των περιφερειακών συσκευών με τον Unity3D με μεσολάβηση του VRPNWrapper.dll. Τέλος, δημιουργήθηκε ένα εικονικό περιβάλλον στο οποίο ο χρήστης δύναται να αλληλοεπιδράσει με αντικείμενα και να περιηγηθεί στον χώρο με την χρήση των περιφερειακών συσκευών.