Διακρίβωση εξοπλισμού για δοκιμές ατρωσίας σε βυθίσεις, σύντομες διακοπές και διακυμάνσεις τάσης - Δελημπαλταδάκη, Φανή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος. Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων και Ηλεκτρικών Μετρήσεων, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με τη μελέτη της διεξαγωγής διακρίβωσης του εξοπλισμού δοκιμών για δοκιμές ηλεκτρομαγνητικής ατρωσίας (electromagnetic immunity, EMC) σε βυθίσεις, σύντομες διακοπές και διακυμάνσεις τάσης, σύμφωνα με το διεθνές Πρότυπο IEC 61000-4-11. Η παρούσα διπλωματική εργασία δύναται μελλοντικά να αποτελέσει τη βάση για τη συγγραφή μιας τεχνικής οδηγίας για τη διακρίβωση εξοπλισμού δοκιμών σύμφωνα με το παραπάνω Πρότυπο στα πλαίσια της διαπίστευσης του Εργαστηρίου Υψηλών Τάσεων κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025. Πιο αναλυτικά, παρουσιάζονται οι βασικές έννοιες της ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας, της ηλεκτρομαγνητικής ατρωσίας, των ηλεκτρομαγνητικών διαταραχών, χρήσιμοι ορισμοί σχετικά με αυτές τις έννοιες και ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζονται μέρη του εξοπλισμού από τις ηλεκτρομαγνητικές διαταραχές. Στη συνέχεια, δίνεται ο ορισμός της διακρίβωσης και οι λόγοι που καθιστούν απαραίτητη τη διεξαγωγή της. Επιπλέον, παρουσιάζονται οι κατηγορίες των διεθνών Προτύπων δίνοντας έμφαση, μέσω επισκόπησης, στα πρότυπα της σειράς IEC 61000-4, πρότυπα στα οποία καθορίζονται λεπτομερώς οι παράμετροι και ο τρόπος διεξαγωγής των δοκιμών ηλεκτρομαγνητικής ατρωσίας. Ακολούθως, γίνεται μία αναλυτική παρουσίαση του Προτύπου IEC 61000-4-11 Ed. 2.0 (2004-03) με σκοπό την πλήρη κατανόησή του. Έπειτα, παρουσιάζονται αναλυτικά οι συνδεσμολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για την πραγματοποίηση των δοκιμών, οι ρυθμίσεις για τη γεννήτρια και τον παλμογράφο καθώς και τα βήματα για τη διεξαγωγή αυτών των δοκιμών. Οι δοκιμές για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας διεξήχθησαν στο Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων του Ε.Μ.Π..