Η συμβολή της Μοντελοποίησης της Κτιριακής Πληροφορίας στην παρακολούθηση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων: η περίπτωση του κτιριακού συγκροτήματος του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. στο Μέτσοβο. - Ράμφου, Βασιλική (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2017)
Στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία μελετάται η συμβολή της Μοντελοποίησης της Κτιριακής Πληροφορίας στην προσομοίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων. Αρχικά επιδιώκεται μία προσέγγιση της έννοιας της Μοντελοποίησης της Κτιριακής Πληροφορίας και των πλεονεκτημάτων που προσφέρει, τα οποία συνοψίζονται στους τομείς της παραγωγικότητας της εργασίας, της ποιότητας σχεδιασμού και του κόστους. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τις διαστάσεις που παρουσιάζεται να έχει στη διεθνή βιβλιογραφία, τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, καθώς και την εξέλιξή της κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Για την καλύτερη προσέγγιση της έννοιας, επιδιώκεται μία ανάλυση της δομής της και του θεωρητικού πλαισίου που αναπτύσσεται γύρω από αυτή. Στη συνέχεια, μελετάται η συμβολή της Μοντελοποίησης της Κτιριακής Πληροφορίας στην κατασκευή «πράσινων» κτιρίων. Προσδιορίζεται η έννοια της «πράσινης» δόμησης ως απάντηση στα περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη σύγχρονη δόμηση, ενώ διερευνώνται τα εργαλεία περιβαλλοντικής αξιολόγησης των κτιρίων. Επιπλέον, περιγράφεται το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα, όπως εξελίχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και το γενικότερο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οδηγιών. Για την τεκμηρίωση της συμβολής της Μοντελοποίησης της Κτιριακής Πληροφορίας στην προσομοίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων, επιλέγεται η μοντελοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) του ΕΜΠ στο Μέτσοβο σε λογισμικό Revit Architecture. Η μορφή, η κατασκευαστική δομή και η λειτουργική οργάνωση του κτιριακού συγκροτήματος υπαγορεύεται από ένα πλήθος δεσμευτικών απαιτήσεων που σχετίζονται με τον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού, το ορεινό του κλίμα και την εφαρμογή συγκεκριμένου κτιριολογικού προγράμματος. Το αποτέλεσμα της ανάλυσης περιλαμβάνει δεδομένα που αφορούν στην κατανάλωση της ενέργειας και του νερού και στο φυσικό φωτισμό. Παράλληλα, διερευνάται η δυνατότητα επίτευξης ουδέτερου ισοζυγίου του άνθρακα, καθώς και εναλλακτικές λύσεις σχεδιασμού με στόχο τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας.