Μαγνητοστατική ανάλυση και σύγκριση διατάξεων με δύο πόλους για τη στατική επαγωγική φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων - Μανθόπουλος, Ανδρέας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2017)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας, είναι η μελέτη και η σύγκριση μεταξύ συζευκτών δύο πόλων στην στατική επαγωγική φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων. Το σύνολο της μαγνητοστατικής ανάλυσης των διατάξεων έλαβε χώρα στο υπολογιστικό πρόγραμμα Maxwell, το οποίο και παρουσιάστηκε λειτουργικά. Αρχικά μελετήθηκε η πιο απλή διάταξη δύο πόλων (η DD διάταξη) ως προς την ικανότητα επίτευξης ισχύος σε διάφορα διάκενα, αλλά και την ανοχή της σε οριζόντια μετατόπιση. Εξετάσθηκαν τρία διαφορετικά επίπεδα ισχύος, καθώς και τρία διαφορετικά μεγέθη για τη συγκεκριμένη διάταξη. Πραγματοποιήθηκε, επίσης, σύγκριση με μία διάταξη δύο πόλων που χρησιμοποιεί ένα επιπλέον Q πηνίο (DDQ διάταξη), με την ίδια μεθοδολογία, αποσκοπώντας στην ανάλυση της συνεισφοράς του επιπλέον πηνίου στο δευτερεύον στοιχείο της διάταξης. Στη συνέχεια, προχωρήσαμε στη σύγκρισή των διατάξεων αυτών με μία νέα BP διάταξη, με χαρακτηριστικό την επικάλυψη των πηνίων της στο δευτερεύον, εξάγοντας συμπεράσματα για την συμπεριφορά τους, τόσο ως προς την απόδοση ισχύος, όσο και στην ανοχή σε μετατόπιση, αλλά και την εξοικονόμηση υλικών. Συγκρίθηκε επίσης η συμπεριφορά των διατάξεων δύο πόλων με την πιο κλασική και αντιπροσωπευτική διάταξη ενός πόλου: την κυκλική διάταξη. Ειδικότερα εξετάσθηκε μία κυκλική διάταξη με ράβδους φερρίτη, καθώς και η δυνατότητα συνδυασμού της διάταξης αυτής με τον DD συζεύκτη. Τέλος, εξετάσθηκε η λειτουργία των συζευκτών DDQ και BP με τον κυκλικό συζεύκτη στη θέση του πρωτεύοντος.