Ενεργειακή και εξεργειακή ανάλυση μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης για την κάλυψη θερμικών αναγκών σε διυλιστήρια - Σιτές, Στέφανος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας. Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει στην ανάλυση των ενεργειακών και οικονομικών μεγεθών εναλλακτικών συστημάτων συμπαραγωγής, τα οποία έχουν ως σκοπό την κάλυψη θερμικών αναγκών σε διυλιστήρια. Στο πλαίσιο της εργασίας σχεδιάζονται συστήματα συμπαραγωγής με ατμοστρόβιλο αντίθλιψης, με ατμοστρόβιλο συμπύκνωσης - απομάστευσης, με αεριοστρόβιλο και λέβητα ανάκτησης θερμότητας χωρίς επιπλέον καύση καθώς και με αεριοστρόβιλο και λέβητα ανάκτησης θερμότητας με επιπλέον καύση. Αρχικά πραγματοποιείται ενεργειακή και εξεργειακή ανάλυση των παραπάνω συστημάτων. Στη συνέχεια τα σενάρια ελέγχονται αν αποτελούν συστήματα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ). Στο τελευταίο κομμάτι της εργασίας γίνεται μία οικονομική ανάλυση καθώς και μία ανάλυση ευαισθησίας με σκοπό τον προσδιορισμό των κρίσιμων παραμέτρων της κάθε επένδυσης. Από την ανάλυση των εξεταζόμενων συστημάτων συμπαραγωγής προκύπτουν τα συμπεράσματα σχετικά με το ποιες είναι οι πιο συμφέρουσες λύσεις για την κάλυψη των θερμικών αναγκών ενός διυλιστηρίου.