Ανάλυση, σύγκριση και χρήση οντολογιών ανθρώπινης συμπεριφοράς σε πραγματικά δεδομένα - Κοντζίνος, Χρήστος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2016)
Ο σκοπός της διπλωματικής εργασίας ήταν η ανάπτυξη οντολογίας που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του χώρου των σύγχρονων πηγών δεδομένων (π.χ. κοινωνικά δίκτυα, φορητές συσκευές, έξυπνα ρολόγια κτλ.). Ένας σύγχρονος χρήστης χρειάζεται μία εφαρμογή η οποία τον βοηθάει να καταγράψει τις καθημερινές του δραστηριότητες. Αν τα δεδομένα αναλυθούν και επιστραφούν στον χρήστη σε κατάλληλη μορφή, ο άνθρωπος είναι σε θέση να οργανώσει καλύτερα την καθημερινότητά του. Πράγματι υπάρχει πληθώρα εφαρμογών οι οποίες καταγράφουν και αναλύουν δραστηριότητες ωστόσο κάθε μία από αυτές ασχολείται με μία συγκεκριμένη κατηγορία δραστηριοτήτων. Δεν υπάρχει με άλλα λόγια ένα ενιαίο μοντέλο το οποίο να περιλαμβάνει το σύνολο των δραστηριοτήτων του σύγχρονου χρήστη με στόχο να τις καταγράψει, να τις κατανοήσει και να τις επαναχρησιμοποιήσει για να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα. Συγκεκριμένα έγινε μελέτη της θεωρίας δραστηριοτήτων (activity theory) και ενός αριθμού οντολογιών σχετικών με την μοντελοποίηση και ανάλυση δεδομένων ανθρώπινης συμπεριφοράς. Από το σύνολο αυτών, επιλέχθηκαν οι Χ, Υ, Ζ και συνδυάστηκαν σύμφωνα με την τεχνική των «τριών επιπέδων». Η οντολογία που παράχθηκε, συνδέθηκε και δοκιμάστηκε με πραγματικά δεδομένα, τα οποία συλλέχθηκαν με χρήση σχετικής εφαρμογής, ενώ παράλληλα δοκιμάστηκε η δυνατότητα συλλογιστικής με τη χρήση αυτής της οντολογίας με SPARQL ερωτήματα. Η τελική οντολογία σχεδιάστηκε με χρήση του εργαλείου Protégé ενώ η σύνδεση της οντολογίας με τα πραγματικά δεδομένα έγινε χρησιμοποιώντας τη γλώσσα προγραμματισμού SQL η οποία έχει σχεδιαστεί για τη διαχείριση δεδομένων που βρίσκονται σε σχεσιακές βάσεις. Η μεταφορά των SPARQL ερωτήσεων στην εφαρμογή που αναπτύχθηκε προβάλλει πληροφορίες σχετικά με της δραστηριότητες ενός χρήστη και μπορεί να οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα. Τέλος, υλοποιήθηκε εφαρμογή χρησιμοποιώντας DJANGO (web framework) στην οποία μεταφέρθηκαν τα queries όπου φαίνονται τα συμπεράσματα των ερωτήσεων που έγιναν στην οντολογία μέσω της SPARQL. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε για καλύτερη παρουσίαση των αποτελεσμάτων και τη διευκόλυνση ενός χρήστη ο οποίος θέλει να τα μελετήσει. Συνολικά, η οντολογία που αναπτύχθηκε μπορεί να γίνει οδηγός και χρήσιμο εργαλείο για την συλλογή πραγματικών δεδομένων από φορητές συσκευές και κοινωνικά δίκτυα επιτρέποντας στους χρήστες να συνδεθούν με τις επαφές τους βάση των κοινών ενδιαφερόντων τους χωρίς να εμφανίζουν τα προσωπικά τους δεδομένα. Τέλος, είναι χρήσιμο το γεγονός ότι υπάρχουν ποικίλα εργαλεία τα οποία είναι συμβατά με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν.