Στις όχθες του Ευρώτα. Σχεδιασμός πάρκου εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. - Μήτσια, Αγγελική (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας, 2017)
Το θέμα της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι ο σχεδιασμός ενός πάρκου στις όχθες του ποταμού Ευρώτα δίπλα στην πόλη της Σπάρτης. Πρόκειται για μία πόλη όπου από την αρχαιότητα η ζωή των κατοίκων της ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με το ποτάμι, μία σχέση που σήμερα εκλείπει. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε και το βασικότερο κίνητρο για την ενασχόληση με τη γεφύρωση της σχέσης αστικού και φυσικού τοπίου. Η μελέτη του τόπου και οι ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας οδήγησαν στο σχεδιασμό ενός πάρκου με βασικά στοιχεία την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την ψυχαγωγία. Αρχικά, οργανώνεται σύστημα διαδρομών για πεζούς και ποδηλάτες που συνδέουν το ποτάμι με την πόλη και σχεδιάζονται με γνώμονα τις ήδη υπάρχουσες χαράξεις των αγροτικών καλλιεργειών της περιοχής. Ύστερα, οργανώνονται χώροι εκπαίδευσης και επαφής με τις αγροτικές καλλιέργειες, χώροι αθλητισμού και χώροι αγοράς και εκθέσεων. Πιο συγκεκριμένα ο σχεδιασμός εστιάζεται στους χώρους εκπαίδευσης με κατασκευές για υπαίθριο μάθημα και φύλαξη εργαλείων και σπόρων. Παράλληλα ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην είσοδο της πόλης και δίπλα στο πάρκο, όπου υπάρχει η παλιά γέφυρα του Ευρώτα, η οποία παίρνει χρήσεις και ζωή ξανά.