«Εγκατάσταση Διαλογής Ανακυκλώσιμων Απορριμμάτων σε Ανενεργό Βιομηχανικό Κέλυφος στον Πειραιά» - Ελευθεριάδου, Ελένη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Συνθέσεων Τεχνολογικής Αιχμής, 2017)
To ανενεργό εργοστασιακό συγκρότημα της παλιάς επιχείρησης «Περδίκη Α.Ε.» επί της οδού Ρετσίνα 45 – 47 βρίσκεται στις παρυφές της πρώην βιομηχανικής ζώνης του Αγ. Διονυσίου, στηv ιστορική συνοικία της Λεύκας του Πειραιά. Κατασκευασμένο στις αρχές του εικοστού αιώνα (μετά το 1910) τμηματικά και σε διάφορες χρονικές περιόδους για την εξυπηρέτηση των αναγκών της βασικής παραγωγικής δραστηριότητας που εκτελείτο κάθε φορά στο κεντρικό κτίριο (υφαντουργείο της «Ανώνυμης Πειραϊκής Εταιρείας Επιχειρήσεων» ως τμήμα της ιστορικής κλωστοϋφαντουργίας της «Πειραϊκής-Πατραϊκής Βιομηχανίας Βάμβακος ΑΕ» αρχικά, βιομηχανία παραγωγής οικιακών ηλεκτρικών συσκευών και συσκευών υγραερίου με την επωνυμία «Περδίκης Α.Ε.» στην συνέχεια) εγκαταλείφθηκε και παρέμεινε αναξιοποίητο μετά την παύση της λειτουργίας του. Καταλαμβάνοντας τον ιστορικό χώρο της δημοτικής Λαχαναγοράς, εκτείνεται σε μία νευραλγικής θέσης έκταση επιφάνειας περίπου 10 km2. Σε βοηθητικά κτίσματα του περιβάλλοντος χώρου του, επί των οδών Ρετσίνα, Μεθώνης, Δαφνίου και Καλαβρύτων στεγάζονται σήμερα οι λειτουργίες του δημοτικού αμαξοστασίου απορριμματοφόρων οχημάτων. Επαναπροσδιορίζοντας το λειτουργικό περιεχόμενο της ιστορικής βιομηχανίας μέσα από το σχεδιασμό σύγχρονης εγκατάστασης διαλογής ανακυκλώσιμων απορριμμάτων στο κεντρικό υφιστάμενο κέλυφος, διατηρώντας τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία, αποκαθιστώντας και ενισχύοντας τη στατική του δομή, με σεβασμό στην ιστορικότητα του και στη δυνατότητα αναστρεψιμότητας των επεμβάσεων της επανάχρησής του, διερευνάται η δυναμική που μπορεί να προσφέρει στην άρση της υποβάθμισης της ποιότητας διαβίωσης των πολιτών της σύγχρονης πόλης.