Ερευνητικό Κέντρο Γεωδυναμικής στις καταβόθρες Κεφαλονιάς - Τσουμπρή, Δήμητρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού)
Τι ρόλο παίζει η έρευνα στην κοινωνία και πόση σημασία της δίνουμε αλήθεια; Αυτό ήταν το ερώτημα που μας ώθησε να μελετήσουμε ένα κέντρο ερευνών και να διερευνήσουμε τη διάδραση του μέσα σε μια κοινωνία. Επισκεφθήκαμε την Κεφαλονιά το καλοκαίρι του 2015, μόλις ένα χρόνο αργότερα από το μεγάλο σεισμό του 2014. Δεν φανταζόμασταν ποτέ όμως πως, πέρα από τον καταστρεπτικό για μας σεισμό, θα συναντούσαμε τόσες διαφορετικές εκφάνσεις και εκφράσεις των γεωφυσικών δυνάμεων. Καθώς επισκεπτόμασταν τα διάφορα μέρη όπου τα φαινόμενα αυτά είναι πιο έντονα, δημιουργώντας μοναδικά τοπία, αντιληφθήκαμε ότι οι δυνάμεις αυτές δεν είναι μόνο καταστρεπτικές αλλά είναι, κυρίως, γενεσιουργές. Έχοντας αυτή τη γνώση ως εφόδιο αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το σχεδιασμό ενός κτιρίου με κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον τη γεωδυναμική σε μια θέση φορτισμένη με ένα τέτοιο φαινόμενο. Οι Καταβόθρες στη θέση Φάρος Αγ. Θεοδώρων είναι ένα αναγνωρισμένο γεωλογικό φαινόμενο συνοδευόμενο από διάφορους γεωλογικούς σχηματισμούς που δημιουργούν ένα υπέροχο τοπίο. Στόχος μας ήταν να αναδείξουμε αυτήν την γενεσιουργή πλευρά της γεωδυναμικής με ένα κτίριο που θα ανταποκρίνεται σε αυτή τόσο σε λειτουργία όσο και σε μορφή.