Παρεμβολή με πολυώνυμα και συναρτήσεις splines μίας μεταβλητής - Παναγιώτου, Ευμορφία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Μαθηματικών, 2017)
Στην παρούσα εργασία προσεγγίζονται οι συναρτήσεις με παρεμβολή με πολυώνυμα και με τμηματικά πολυωνυμικές συναρτήσεις. Ειδικότερα, τα πολυώνυμα χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για την προσέγγιση συναρτήσεων, διότι οι τιμές τους μπορούν να υπολογισθούν εύκολα με ένα πεπερασμένο πλήθος προσθαφαιρέσεων και πολλαπλασιασμών, παραγωγίζοται και ολοκληρώνονται εύκολα, και τέλος έχουν καλές προσεγγιστικές ιδιότητες.Η παρεμβολή όμως με πολυώνυμα μεγάλου βαθμού αποτυγχάνει και για το λόγο αυτό καταφεύγουμε σε πιο ευέλικτες μεθόδους παρεμβολής με τμηματικά πολυωνυμικές συναρτήσεις, γνωστές και ως splines, για να έχουμε μεγάλη ακρίβεια στην προσέγγισή μας.