Μελέτη της αντοχής γάστρας πλοίου με τη μέθοδο των κύριων τάσεων - Παπαδόπουλος, Χρήστος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θαλάσσιων Κατασκευών, 2016)
Ο σκοπός της διπλωματικής εργασίας ήταν η ανάπτυξη προγράμματος σε περιβάλλον MATLAB, το οποίο να υπολογίζει τις κύριες τάσεις στη γάστρα ενός πλοίου και τις ισοτασικές τους καμπύλες με βάση την θεωρία κάμψης Euler-Bernoulli για δεδομένη φόρτωση σε ήρεμο νερό. Πιο συγκεκριμένα ο κώδικας έχοντας ως είσοδο μόνο τη γεωμετρία της γάστρας και την φόρτωση του πλοίου δύναται να υπολογίσει την άντωση, τις διατμητικές δυνάμεις και καμπτικές ροπές. Αναπτύχθηκε ώστε να αναγνωρίζει διάφορα κατασκευαστικά στοιχεία ως γεωμετρικές οντότητες και να υπολογίζει τις ορθές, τις διατμητικές τάσεις και στη συνέχεια τις κύριες τάσεις και τις τάσεις Von Mises. Ο κώδικας έχει τη δυνατότητα, σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες μελέτες, να κάνει αυτούς τους υπολογισμούς για οποιαδήποτε γεωμετρία συμβατικής γάστρας ή ακόμα και για την ίδια γάστρα με προσθαφαίρεση κατασκευαστικών στοιχείων. Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να λαμβάνονται γρήγορες εκτιμήσεις του μεγέθους των τάσεων και των κρίσιμων περιοχών πριν γίνει μια λεπτομερέστερη μελέτη με πεπερασμένα στοιχεία.