Ζωνοποίηση της κατολισθητικής επιδεκτικότητας στους νεογενείς σχηματισμούς της ευρύτερης περιοχής της Κύμης - Μουκίου, Κωνσταντίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2017)
Τα τελευταία χρόνια δίνεται όλο και περισσότερη έμφαση στην αλληλεπίδραση του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Οι ανθρώπινες δράσεις είναι πλέον τέτοιας ισχύος που συγκρίνονται με τις διεργασίες της Φύσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη για μελέτη και διερεύνηση της μηχανικής συμπεριφοράς των γεωλογικών σχηματισμών που βρίσκονται ανάμεσα στην μεταβατική ζώνη των εδαφών και των βράχων που χαρακτηρίζονται ως «σκληρά εδάφη - μαλακοί βράχοι». Στην παρούσα διπλωματική εργασία σκοπός είναι η κατασκευή του χάρτη κατολισθητικής επιδεκτικότητας με δεδομένα που εξήχθησαν από την γνώση και την εμπειρία των ειδικών και με την εφαρμογή του μοντέλου πρόβλεψης της Αναλυτικής Ιεραρχικής Μεθόδου. Αρχικά ένας από τους στόχους της εργασίας είναι να κατανοηθούν πλήρως οι φυσικές καταστροφές και κυρίως τα κατολισθητικά φαινόμενα, γενικότερα και κυρίως στον Ελλαδικό χώρο, όπως και περιγράφονται στο κεφάλαιο 2. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην περιοχή της Κύμης και ειδικότερα στην περιοχή της έρευνάς μας, όπου και καταγράφονται τα γενικότερα στοιχεία της περιοχής (κλιματολογικά, γεωλογικά, τεκτονικά και σεισμικά) και εκτενής αναφορά στα κατολισθητικά φαινόμενα της περιοχής έρευνας. Έπειτα, αναφέρονται τα μοντέλα πρόβλεψης της κατολισθητικής επιδεκτικότητας και κυρίως στο μοντέλο πρόβλεψης της Αναλυτικής Ιεραρχικής Διαδικασίας (A.H.P) και στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, τα οποία αποτελούν και τα κυριότερα εργαλεία για την εξαγωγή των απαραίτητων αποτελεσμάτων για την κατασκευή του χάρτη επιδεκτικότητας που είναι και ο κύριος στόχος της διπλωματικής αυτής εργασίας. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται εκτενώς οι μεταβλητές και οι συντελεστές των μεταβλητών που χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων και οι βαθμολογίες τους. Ακόμα παρουσιάζονται όλοι οι χάρτες που δημιουργήθηκαν βάσει των παραπάνω μεταβλητών και κλάσεών τους και τέλος παρουσιάζεται ο χάρτης επιδεκτικότητας που αφορά την περιοχή της έρευνάς μας καθώς και εξετάζεται η ακρίβεια και η επαλήθευση του χάρτη αυτού. Τέλος, αναφέρονται και συμπεράσματα που εξήχθησαν από την διαδικασία αυτή και σχολιάζονται τα αποτελέσματα