Τοπίο της διαταραχής ως/ένα πλαίσιο ανάδυσης συλ/λογικής ταυτότητας - Επιτρόπου, Ισμήνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
H έρευνα εστιάζει στην κατανόηση της διαδικασίας της μεταβολής, στη σχέση ‘φυσικού και αστικού’, στο τρέχον κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο- μέσα από την έννοια του τοπίου. Ειδικότερα, η παρούσα εργασία θεώρησε ιδανικό πεδίο συσχέτισης, τοπία σε οριακή συσχέτιση της θέσης τους στο δίπολο: τοπία αποβιομηχανοποιημένα, ασαφή, υπολειμματικά, σε κατάσταση διαταραχής, μη κατηγοριοποιήσιμη, που προκαλούν τους ίδιους τους όρους σύστασης των διαδικασιών ανάδυσης σημασίας. Οι χώροι αυτοί,μέσα από την έλευση συμβάντων, καθιστούν σύνολα υποκειμένων/τοπίων ως εντατικές περιοχές, που εμπλέκονται σε επαναπροσδιορισμούς των διπολικών κατασκευών, και κατ’ αυτό τον τρόπο, μελετήθηκαν από την εργασία ως εν δυνάμει πλαίσια ανάδυσης/συγκρότησης ενεργών υποκειμένων και ταυτοτήτων τους. Η μεθοδολογική διαχείριση που προτάθηκε, για την κατανόηση της διαδικασίας της μεταβολής, βασίστηκε σε έννοιες και αξιώματα της θεωρίας του A.Badiou (Being and Event, Logics of Worlds και Η ηθική), μιας τοπολογική προσέγγιση σε οντολογικό, λογικό και ηθικό επίπεδο, που αναζητά να καθορίσει τρόπους ανάδυσης των διαδικασιών μέσα από τις από-ολοποιήσεις τους. Με τη μελέτη της εννοιολογικής προσθήκης χώρου, που δημιουργεί το τοπίο σε διαταραχή, ο στόχος ήταν η διατύπωση ενός πλαισίου διάκρισης των συνθηκών συγκρότησης πολλαπλών υποκειμένων, και των (ενδεχόμενων) συλλογικών ταυτοτήτων τους. Η έρευνα, για την κατανόησή που θέλησε να κατακτήσει και την εργαλειακή χρήση του πλαισίου που διατυπώνει, στράφηκε σε ενδεικτικό πεδίο μελέτης, εμπλεκόμενο με πολλαπλούς τρόπους στο περίπου-της-πόλης: την περιοχή της Ραδιοφωνίας στο Ίλιον. Η διεύρυνση των εννοιολογικών εργαλείων κατανόησης χωρικών διαδικασιών, επιχείρησε να θέσει τον προβληματισμό για την περαιτέρω διαχείριση τέτοιων χώρων-χρόνων, ώστε να διατηρείται η δυνατότητα να επιδέχονται νέες ενεργοποιήσεις/συμβάντα - την εύρεση τρόπον τινά 'τηλεσκοπίων διάκρισης' όχι για τη χρήση τους γενικευτικά, αλλά χρήσης τους για την κατανόηση του συνεχούς εντός/εκτός των αποστάσεων.