Generation of computational meshes for BEM simulations of marine propulsors using the software CATIA - Δαγκλή, Βασιλική (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Ναυτικής και Θαλάσσιας Υδροδυναμικής, 2016)
Αναπτύχθηκε μια μεθοδολογία που επιτρέπει τη δημιουργία πολύπλοκων γεωμετριών για προωστήρες, χρησιμοποιώντας το παραμετρικό πρόγραμμα CAD/CAM CATIA και την εισαγωγή τους στο πρόγραμμα συνοριακών στοιχείων UBEM, με επιπρόσθετες σύνθετες κινήσεις. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήθηκε η ενσωματωμένη στο πρόγραμμα CATIA λειτουργία παραγωγής πλεγμάτων και γράφτηκε πρόγραμμα που μεταφράζει τη μορφή του εξαγόμενου από το CATIA αρχείο στη μορφή που απαιτείται για την εισαγωγή του στο UBEM. Η μεθοδολογία δοκιμάζεται με τρεις εφαρμογές: (1) δημιουργία μοντέλου και πλέγματος με τον παραδοσιακό τρόπο περιγραφής των πτερυγοτομών μέσω αποστάσεων, συγκεκριμένα για τη σειρά Wageningen B-series, (2) δημιουργία μοντέλου και πλέγματος χωρίς πλήρως καθορισμένη γεωμετρία, συγκεκριμένα έναν αζιμουθιακό πρωστήρα η μορφή του οποίου είναι βασισμένη σε υπάρχοντες αντίστοιχους προωστήρες, και (3) δημιουργία πλέγματος βασισμένο σε υπάρχουσα γεωμετρία επιφάνειας από τρίτους, συγκεκριμένα μοντέλο προπέλας. Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις, δημιουργήθηκαν τριδιάστατα μοντέλα επιφανειών, τροποποιήσιμα από οποιονδήποτε χρήστη. Για όλες τις περιπτώσεις, δημιουργήθηκαν παραμετρικά μοντέλα πλεγμάτων, εύκολα και ταχέως τροποποιήσιμα. Από τα μοντέλα πλεγμάτων, παράχθηκε μια σειρά πλεγμάτων η οποία εισήχθη στο πρόγραμμα UBEM. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τα υπάρχοντα δεδομένα για εκτίμηση. Προέκυψε ότι είναι δυνατή η χρήση του προγράμματος CAD για την παραγωγή πλεγμάτων και χρήση τους στον πρόγραμμα Συνοριακών Στοιχείων, χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένη λειτουργία παραγωγής πλεγμάτων του προγράμματος, και με παραμετρικό τρόπο για ταχεία παραγωγή γεωμετρίας.