Εργαλεία ανάλυσης απόδοσης και καταγραφή παραμέτρων εκτέλεσης δοκιμίων αναφοράς σε Υπολογιστικά Νέφη - Κοκκοσούλης, Μιλτιάδης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2017)
Όλο και περισσότερες εταιρείες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες ενός υπολογιστικού νέφους ως μέρους των λειτουργιών τους, τόσο ως προμηθευτές όσο και ως καταναλωτές. Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά, η οποία περιλαμβάνει πελάτες και προμηθευτές οι οποίοι εκφράζουν την ανασφάλεια τους σχετικά με τη διαθεσιμότητα, δέσμευση, νομοθεσία, απόδοση, ασφάλεια μίας πλατφόρμας υπολογιστικού νέφους. Ένα από τα σημαντικά κριτήρια που λαμβάνεται υπόψη από τους πελάτες στην απόφαση τους να εμπιστευτούν υποδομές υπολογιστικού νέφους για τις εφαρμογές και τα δεδομένα τους είναι όντως η απόδοση και η αξιοπιστία. Συνεπώς το ερώτημα που τίθεται είναι αν υπάρχουν ήδη διαθέσιμα προς τους διαχειριστές υπολογιστικών υποδομών τα απαραίτητα εργαλεία για τον συνεχή έλεγχο και αξιολόγηση της απόδοσης των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η απόδοση μετριέται με βάση συγκεκριμένες μετρικές που αφορούν τους παρεχόμενους πόρους (για παράδειγμα προσφερόμενη υπολογιστική ισχύ, ή προσφερόμενη μνήμη, κα) και συγκρίνεται με στόχους που έχουν οριστεί εκ των προτέρων ως μέρος ενός συμβολαίου με τον εκάστοτε πάροχο (Service Level Agreement – SLA). Στη παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζεται η ενοποίηση της βιβλιοθήκης Availability Auditor Library (3ALib) και η προσθήκη της ως επέκταση σε μία ήδη υπάρχουσα βιβλιοθήκη που ονομάζεται Cloud Benchmark tool (Ε. Κεβάνη, 2014). Η ερευνητική υπόθεση που τίθεται προς διερεύνηση στα πλαίσια της διπλωματικής είναι ότι η βιβλιοθήκη 3ALib μπορεί να προσφέρει ένα ενιαίο περιβάλλον εργασίας για το χρήστη / πελάτη του υπολογιστικού νέφους για να παρακολουθεί τα επίπεδα διαθεσιμότητας που ορίζονται από τον πάροχο. Η ενιαία διεπαφή που διατίθεται στον χρήστη/πελάτη κρύβει τις τεχνικές λεπτομέρειες του πίσω μέρους της εφαρμογής και συνολικά η εφαρμογή ολοκληρώνεται με τη βιβλιοθήκη Cloud Benchmark tool.