Διερεύνηση παραμέτρων σχεδιασμού της μεθόδου υπόγειας εκμετάλλευσης των διαδοχικών ορόφων με κατακρήμνιση οροφής με τη χρήση αριθμητικών αναλύσεων - Αμπντουλμάνοβ, Αιμήλ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2017)
Σκοπός της παρούσης Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας, η οποία εκπονήθηκε στα πλαίσια του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σχεδιασμός και Κατασκευή Υπογείων Έργων» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είναι η διερεύνηση των διαφόρων πτυχών της υπόγειας εκμετάλλευσης με τη μέθοδο των διαδοχικών ορόφων με κατακρήμνιση οροφής. Στο Α' Μέρος της Εργασίας περιγράφονται σε θεωρητικό επίπεδο οι παράμετροι που υπεισέρχονται στον μεταλλευτικό σχεδιασμό. Αποτυπώνεται αρχικά η γενική περιγραφή της μεθόδου, το πεδίο εφαρμογής της και οι βασικές τεχνικές απαιτήσεις. Στη συνέχεια, περιγράφονται αναλυτικά τα χαρακτηριστικά και οι σχεδιαστικές παράμετροι. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις βασικές αρχές της ροής βαρύτητας του θραυσμένου μεταλλεύματος και στην εφαρμογή αυτών στην εν λόγω μέθοδο εκμετάλλευσης. Επιπλέον, παρέχεται αναλυτικός οδηγός εμπειρικού σχεδιασμού για τον προσδιορισμό των σχεδιαστικών παραμέτρων της εκμετάλλευσης. Ακόμη, προσεγγίζεται το ζήτημα της αστάθειας της περιβάλλουσας βραχόμαζας και πιο συγκεκριμένα οι διάφορες πτυχές της επιφανειακής διαταραχής που επιφέρει η μέθοδος. Στο Β' Μέρος της Εργασίας επιχειρείται η προσέγγιση των διαφόρων πτυχών της κατακρήμνισης, που προκαλείται κατά την εφαρμογή της μεθόδου, με τη χρήση αριθμητικών αναλύσεων. Παρουσιάζεται αρχικά μία σύντομη ιστορική αναδρομή των αριθμητικών προσομοιωμάτων κατακρήμνισης και διατυπώνονται οι βασικές παράμετροι που υπεισέρχονται σε αυτά κατά την διαδικασία της αριθμητικής ανάλυσης. Στη συνέχεια, αποτυπώνονται τα αποτελέσματα αναλύσεων ευστάθειας στην κλίμακα των παραγωγικών στοών και επιπλέον εκείνα της διερεύνησης της συνδυασμένης απόσπασης θραυσμένου μεταλλεύματος στα πλαίσια βελτίωσης των συνθηκών ροής του. Τέλος, αποτυπώνονται τα αποτελέσματα αριθμητικών προσομοιωμάτων των επιφανειακών καθιζήσεων που συνδέονται με την εν λόγω μέθοδο εκμετάλλευσης. Στα πλαίσια των τελευταίων, υλοποιούνται εναλλακτικές μεθοδολογίες προσομοίωσης της κατακρήμνισης σε μεταλλεία που εφαρμόζουν την μέθοδο και τα αποτελέσματα των αναλύσεων συγκρίνονται με εκείνα των υφιστάμενων ερευνών.