Ανάλυση συστήματος ηλεκτρικής έλξης με κινητήρα μόνιμου μαγνήτη - Τσινόπουλος, Φώτιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τη μελέτη της κατασκευαστικής και λειτουργικής συμπεριφοράς ενός συστήματος ηλεκτρικής έλξης που χρησιμοποιεί σύγχρονο κινητήρα μόνιμου μαγνήτη. Σκοπός της εργασίας είναι, καταρχήν, η ανάλυση και η κατανόηση της λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος και κατ'επέκταση η σύγκρισή του με τη συμβατική μορφή έλξης που είναι ο επαγωγικός κινητήρας βραχυκυκλωμένου δρομέα. Αρχικά, γίνεται μια αναδρομή στην ιστορική εξέλιξη του σιδηροδρόμου. Παρουσιάζονται και αναλύονται, συνοπτικά, όλες οι μορφές σιδηροδρομικής έλξης και οι αρχές λειτουργίας τους. Παρουσιάζεται, επίσης, η γενική δομή ενός συστήματος ηλεκτρικής κίνησης, όλα δηλαδή τα επιμέρους τμήματα που θα αναλυθούν στην πορεία της εργασίας. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται οι βασικές αρχές του ηλεκτρομαγνητισμού, πάνω στις οποίες βασίζεται η λειτουργία των ηλεκτρικών κινητήρων. Αναλύονται, επιπρόσθετα, τα μαγνητικά υλικά και οι ιδιότητές τους, καθώς αποτελούν το κυριότερο συστατικό των κινητήρων μόνιμων μαγνητών που εξετάζουμε παρακάτω. Ακολούθως, γίνεται σύγκριση των δύο ειδών ηλεκτρικής έλξης. Τέλος, μελετάμε τους ηλεκτρονικούς μετατροπείς της τάσης τροφοδοσίας, καθώς και οι τεχνικές ελέγχου και οδήγησης των PMSM.