Σπιναλόγκα _ Ισχυροποιώντας τη μνήμη - Λαγουδάκη, Βασιλική-Νεφέλη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Ως πεδίο έρευνας της διπλωματικής μου εργασίας επιλέγω το νησί Σπιναλόγκα : έναν τόπο μνήμης, ένα παλίμψηστο χρονικοτήτων και βιωμάτων, οι μνήμες του οποίου πιστεύω ότι πρέπει να διασωθούν και να αναδειχθούν. Προς την κατεύθυνση αυτή σχεδίασα ένα χώρο μνήμης - μουσείο μικρής κλίμακας αφιερωμένο στις διάφορες χρονικότητες της Σπιναλόγκας, απέναντι από το νησί, έτσι ώστε να υπάρχει και η άμεση οπτική σύνδεση με αυτό, στον οικισμό Πλάκα. Ένας χώρος όπου εκθέματα και κτιριακό κέλυφος συνδιαλέγονται άμεσα με στόχο την ισχυροποίηση του βιώματος και την πλήρη κατανόηση της ιστορίας του νησιού, πριν μεταβεί ο επισκέπτης -γνωρίζοντας πλέον την ιστορία του- με το καΪκι στο ίδιο το νησί. Παράλληλα, το μουσείο θα λειτουργεί και ως πληροφοριακό κέντρο, για άτομα τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το ίδιο το νησί (άτομα με κινητικά προβλήματα, προβλήματα όρασης, κλπ.), όπως θα προσφέρεται και για εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά όλων των ηλικιών. Βασικός σχεδιαστικός στόχος ήταν το κτίριο να εντάσσεται αρμονικά στο περιβάλλον και να σχετίζεται με αυτό (ένταξη), διατηρώντας όμως και μια έντονα συμβολική γλώσσα (ένταση). Με την πλήρη πληροφόρηση και κατανόηση της μακραίωνης ιστορίας της Σπιναλόγκας, η επίσκεψη στο ίδιο το νησί δύναται πλέον να αποκτήσει μια άλλη δυναμική, ένα βαθύτερο νόημα, μια ιδιαίτερη φόρτιση.