Επίδραση της θερμοκρασίας εσωτερικού χώρου κτιρίων στο βαθμό αξιοποίησης διαφορών εμπορικών υλικών αλλαγής φάσης (PCM) κατά τη διάρκεια ολόκληρου του τυπικού έτους της Αθήνας - Αρβανίτη, Δήμητρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται το θέμα των υλικών αλλαγής φάσης, μιας εναλλακτικής τεχνολογίας αποθήκευσης θερμικής ενέργειας, δίνοντας έμφαση στην εφαρμογή αυτής στον κτηριακό τομέα. Η εργασία αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος γίνεται μια θεωρητική προσέγγιση των βασικότερων πτυχών που σχετίζονται με τα υλικά αλλαγής φάσης. Πιο συγκεκριμένα, περιγράφεται ο τρόπος λειτουργίας τους, οι ιδιότητες, οι κατηγορίες και τα προβλήματα τους, οι μέθοδοι ενσωμάτωσής τους, καθώς και τρόποι μέτρησης των ιδιοτήτων τους. Στη συνέχεια αναλύονται οι εφαρμογές που έχουν γίνει σε κτίρια και παρουσιάζονται ανάλογα πειράματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Στο δεύτερο μέρος, γίνεται μια θεωρητική προσομοίωση της ηλιακής φόρτισης εσωτερικής τοιχοποιίας απέναντι από υαλοπίνακα, όταν ενσωματώνεται σε αυτόν στρώμα υλικού αλλαγής φάσης, σε κτήριο στην περιοχή της Αθήνας, κατά τη διάρκεια ενός τυπικού έτους. Δοκιμάζονται τρία διαφορετικά εμπορικά υλικά αλλαγής φάσης, και προσδιορίζεται ο βαθμός αξιοποίησης τους, για δεδομένες θερμοκρασιακές συνθήκες και παραμέτρους, κατά τη διάρκεια του έτους. Τέλος, διεξάγεται παραμετρική μελέτη ως προς τη θερμοκρασία του εσωτερικού χώρο, με σκοπό την ανάδειξη της επίδρασης αυτής, στο βαθμό αξιοποίησης των υλικών αλλαγής φάσης.