Προηγμένες τεχνικές και αλγόριθμοι για συλλογή, ανάλυση και οπτικοποίηση χωροχρονικών δεδομένων από κοινωνικά δίκτυα - Λαμπριανίδης, Γεώργιος (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2016)
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα εξελίχθηκαν και πλέον αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, παράγοντας παράλληλα, ένα τεράστιο όγκο δεδομένων που δημοσιεύεται εθελοντικά από τους ίδιους τους χρήστες. Το περιεχόμενο αυτό περιλαμβάνει τις δραστηριότητες, σκέψεις, και ιδέες των χρηστών του, και αποτελεί μια πολύ χρήσιμη πηγή δεδομένων.Εκτός από την πρόθεση των ίδιων των κοινωνικών δικτύων, και το κίνητρο που ωθεί τους χρήστες να δημοσιεύουν εθελοντικά περιεχόμενο, οι πληροφορίες που μπορούν να ανακτηθούν από εκτεταμένη ανάλυση και εξόρυξη αυτών των δεδομένων, δύναται να χρησιμοποιηθούν και για άλλες εφαρμογές, όπως για τον εμπλουτισμό συλλογών σημείων ενδιαφέροντος, για ειδοποιήσεις συμβάντων όπως αυτά εξελίσσονται, καθώς και παροχή πολύτιμης και άμεσης ανταπόκρισης για διάφορα γεγονότα.Στη διατριβή αυτή εξερευνούμε τις προοπτικές που έχουν αυτές οι συλλογές δεδομένων να χρησιμοποιηθούν για τους προαναφερόμενους σκοπούς. Για την ανάλυσή μας σχεδιάζουμε και υλοποιούμε αλγόριθμους και δομές δεδομένων για μεθοδευμένη και βελτιστοποιημένη συλλογή, ανάλυση και οπτικοποίηση πληροφοριών ανακτώμενων από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Περιγράφοντας μια σειρά από προβλήματα και προτεινόμενες λύσεις, αποδεικνύουμε την χρησιμότητα των μεθόδων μας.Τα προβλήματα που περιγράφουμε επιγραμματικά είναι: (α) εντοπισμός και περιγραφή γεοχωρικών οντοτήτων, (β) ενοποίηση συλλογών σημείων ενδιαφέροντος, (γ) παροχή πολυδιάστατων και διασυνδεδεμένων περιλήψεων για μεγάλες συλλογές δεδομένων από κοινωνικά δίκτυα (δ) αναγνώριση συμβάντων από παρακολούθηση ροών δεδομένων και κατηγοριοποίηση με βάση το γεωγραφικό τους αποτύπωμα, και (ε) ανάλυση των μετακινήσεων των χρηστών για ανακάλυψη μοτίβων κίνησης που συνδέουν διάφορες τοποθεσίες μεταξύ τους.Η ανάλυση μας στα παραπάνω προβλήματα, συνοδεύεται από εκτεταμένα παραδείγματα και πειράματα που μετρούν την αποδοτικότητα των προτεινόμενων αλγορίθμων. Τέλος, η εμπειρία που αποκτήθηκε από την ενασχόληση με τα προαναφερθέντα προβλήματα, γενικεύεται και παρουσιάζεται σαν γενική μεθοδολογία, μαζί με συμπεράσματα και κατευθύνσεις για μελλοντικές εργασίες.