Διερεύνηση της προσθήκης βιοαιθανόλης και ΕΤΒΕ στην παραγωγή ανανεώσιμων βενζινών - Ντάλλη, Δήμητρα (Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2017)
Σκοπός αυτής της διδακτορικής διατριβής ήταν η εξέταση της επίδρασης των οξυγονούχων ενώσεων στα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά μιγμάτων με συστατικά βενζίνης. Στον τομέα των μεταφορών, τα καύσιμα παραδοσιακά παράγονταν αποκλειστικά από ορυκτές πρώτες ύλες. Μετά την πρώτη πετρελαϊκή κρίση το 1974, αλλά και τη συνειδητοποίηση των σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πιθανή χρήση της βιομάζας ως πρώτη ύλη για την παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων κινητήρων. Πιο πρόσφατα, η υπερθέρμανση του πλανήτη οδήγησε ολοένα και περισσότερο στη μεγαλύτερη χρήση βιοκαυσίμων, που θα μπορούσε να συμβάλει στην τήρηση του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Η ταχεία μείωση των αποθεμάτων του αργού πετρελαίου παράλληλα με περιβαλλοντικές ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή, εστίασαν σε ανανεώσιμες και βιώσιμες ενεργειακές πηγές. Η προώθηση των βιοκαυσίμων ως καύσιμo για τις μεταφορές θεσμοθετήθηκε από πολλές χώρες καθιερώνοντας ελάχιστη προδιαγραφή ποσοστού οξυγόνου στο πρότυπο της βενζίνης.