Από την έλευση του Διαδικτύου στην open source πόλη - Ζουμπουλάκη, Κωνσταντίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2015)
Η ανάπτυξη του Διαδικτύου και των περιφερειακών εφαρμογών του αφενός, και η ανάπτυξη του open source λογισμικού αφετέρου, είναι δύο ιστορίες παράλληλες με αρκετά όμως σημεία τομής. Το ένα (Διαδίκτυο) επηρέασε το άλλο (open source) και αντίστροφα, σε σημείο που συχνά είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τις πορείες τους. Και τα δύο πάντως, ανεξάρτητα αλλά και συνδυαστικά, επηρέασαν την κοινωνία, δημιουργώντας πέρα από όλα τα άλλα μία νέα κουλτούρα στον κόσμο. Μία κουλτούρα διαμοιρασμού (sharing culture), ανοιχτής γνώσης και συνεργατικότητας σε παγκόσμια κλίμακα και μεταξύ ανθρώπων άγνωστων μεταξύ τους. Πέρα λοιπόν από τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν στους επιμέρους τομείς, δεν θα ήταν υπερβολή πλέον να πούμε ότι άλλαξε ολόκληρη η κοινωνία του δυτικού κόσμου αρχικά, και σταδιακά η αλλαγή εξαπλώνεται ακόμη και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Και η πόλη αλλάζει, όταν η κοινωνία στο σύνολό της αλλάζει (Lefebvre, 2007). Ήδη κάποιες από τις αλλαγές αυτές τις βλέπουμε να συμβαίνουν μπροστά μας. Μήπως ήρθε όμως η στιγμή οι πολίτες των πόλεων να μπορούν ελέγχουν και να καθοδηγούν τις αλλαγές αυτές; Εμπνεόμενοι λοιπόν από την ανοιχτή αρχιτεκτονική της τεχνολογίας του Διαδικτύου και το κίνημα του Ελεύθερου Λογισμικού ή του Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) καθώς επίσης και από τα νέα μοντέλα συμμετοχής που δημιουργούνται γύρω από αυτά, προσπαθούμε να δούμε πώς θα μπορούσαν όλα μαζί να μεταφερθούν και να αξιοποιηθούν σε επίπεδο πόλης. Πώς θα μπορούσαμε με λίγα λόγια να δημιουργήσουμε και να οργανώσουμε μια open source πόλη όπου λόγο στο σχηματισμό και τη διαχείρισή της δεν θα είχαν πλέον μόνο οι ειδικοί, μαζί με μια ελίτ πολιτών, αλλά όλοι οι κάτοικοί της, όλοι δηλαδή οι χρήστες. Χρησιμοποιώντας λοιπόν όχι μόνο την τεχνολογία αυτή καθ’ εαυτήν, όπως συμβαίνει στις smart cities, αλλά και τη λογική με την οποία αυτή αναπτύχθηκε, θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε το μοντέλο της open source πόλης. Μιας πόλης στην οποία όλοι θα έχουν λόγο στη δημιουργία της αλλά και ευθύνη στη διαχείρισή της.