Σύγχρονες λουτρικές εγκαταστάσεις στα Καμένα Βούρλα - Σελτσιώτης, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, 2017)
Η λουτρόπολη Καμένων Βούρλων είναι μια νεόδμητη πόλη και είχε την ιδιαιτερότητα να σχεδιαστεί από την αρχή ως λουτρόπολη, βασισμένη στα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Τα ελάχιστα χρόνια ζωής της (λιγότερο από 100 χρόνια) δεν στάθηκαν εμπόδιο ώστε τα Καμένα Βούρλα να γίνουν μια από της γνωστότερες λουτροπόλεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι ιαματικές πηγές, πλούσιες σε ραδόνιο, τις καθιστούν στις πιο σπάνιες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και είναι ο βασικός λόγος που η λουτρόπολη απέκτησε μεγάλη φήμη και ανάπτυξη. Με την πάροδο των δεκαετιών, τη σταδιακή απαξίωση του ιαματικού τουρισμού, την ανάδειξη νέων τουριστικών προτύπων αλλά και τις λάθος επιλογές σε επίπεδο διαχείρισης των πηγών, τα Καμένα Βούρλα έχασαν σταδιακά τη ταυτότητα τους ως «λουτρόπολη». Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία επιχειρεί να επαναφέρει τον λουτρικό χαρακτήρα της πόλης με τη δημιουργία ενός νέου υδροθεραπευτηρίου που θα ακολουθεί τις σύγχρονες μεθόδους της λουτροθεραπείας. Παράλληλα, πραγματοποιείται η επανάχρηση του διατηρητέου κτηρίου «Ασκληπιός», πρώτου υδροθεραπευτηρίου της πόλης, σε πολιτιστικό κέντρο, προσφέροντας χρήσεις που θα ενισχύσουν τη δυναμική της πόλης. Στόχος της παρέμβασης αυτής είναι η ενδυνάμωση του λουτρικού πυρήνα των Καμένων Βούρλων, αναβιώνοντας ξανά την έννοια «λουτρόπολη» ενώ ταυτόχρονα ξανασυνδέονται οι δύο οικιστικοί πυρήνες της πόλης.