Υδατοδρομία στο Αιγαίο - Σταματίου, Ελένη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2017)
Το θέμα της παρούσας διπλωματικής είναι ο σχεδιασμός τριών (3) υδατοδρομίων στον χώρο του Αιγαίου και συγκεκριμένα στις περιοχές του Φαλήρου, της Σύρου και της Σίφνου. Η επιλογή του θέματος έγινε καθώς τα υδατοδρόμια στον ελλαδικό χώρο είναι ένα πολύ επίκαιρο ζήτημα με την επανεμφάνισή τους στη νομοθεσία της χώρας. Υδατοδρόμια είχαν λειτουργήσει στην Ελλάδα και παλαιότερα τόσο λίγο πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και κατά την περίοδο 2004-2008. Τα υδατοδρόμια ανάλογα με την εμβέλειά τους χωρίζονται σε τρεις (3) κατηγορίες, στο μητροπολιτικό, το κεντρικό και το τοπικό. Επιλέξαμε αρχικά το Φάληρο για την τοποθέτηση του μητροπολιτικού μας υδατοδρομίου με τη δημιουργία ενός κτιρίου – γέφυρα που συνδέει τον προαύλιο χώρο του ΣΕΦ με την Καστέλα. Στη συνέχεια, χωροθετήσαμε το κεντρικό υδατοδρόμιο στο λιμάνι της Ερμούπολης καθώς αποτελεί την πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Τέλος, επιλέξαμε τη Σίφνο για το παράδειγμα του τοπικού υδατοδρομίου ως ένα τυπικό μικρό Κυκλαδονήσι στο οποίο δημιουργήσαμε ένα κτίριο – προβλήτα. Πρόκληση για εμάς αποτέλεσε εξαρχής να καταφέρουμε να εντάξουμε την ίδια χρήση σε τρεις διαφορετικούς τόπους και να την προσαρμόσουμε κάθε φορά ανάλογα με τις ανάγκες και τον χαρακτήρα τους, διατηρώντας, παράλληλα, κάποια βασικά συνθετικά εργαλεία πάντα με σεβασμό στην ανθρώπινη κλίμακα αλλά και στην κλίμακα του ίδιου του μέσου.