Σχεδιάζοντας μια επανάκτηση - Λουπέτης, Δημήτρης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Η διπλωματική αυτή αφορά την πρόταση ανάπλασης της πρώην βιομηχανικής περιοχής των Λιπασμάτων Δραπετσώνας, καθώς και την επανάχρηση του πρώην Υαλουργείου ως εργαλείο και πρότυπο για την επανάχρηση και των υπολοίπων διατηρητέων κτιρίων. Αναγνωρίζοντας την προβληματική σχέση του Δήμου με τη θάλασσα που συνορεύει, την έλλειψη πρασίνου και φυσικού τοπίου που χαρτακτηρίζει την περιοχή, αλλά και τις κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες που επικρατούν, ερχόμαστε σε ένα πρώτο στάδιο χαρτογράφησης των αναγκών και των αξόνων για το σχεδιασμό της πρότασης μας. Στη συνέχεια καταπιανόμαστε συγκεκριμένα με την περιοχή των Λιπασμάτων, την ιστορική αξία της βιομηχανίας στην περιοχή και στις συνειδήσεις των πολιτών, αλλά και την παρουσίαση των αντικρουόμενων πολιτικοοικονομικών συμφερόντων που εκφράζονται στον χώρο αυτό. Ολοκληρώνοντας την ανάλυση, ξεκινάμε την παρουσίαση της εξελικτικής πορείας της πρότασης μας, αρχικά δείχνοντας τους βασικές χαράξεις και νοηματικούς άξονες που θέσαμε στην πολεοδομική μας πρόταση, πέρνοντας θέση υπέρ των διεκδικήσεων των κατοίκων για ενιαίο άλσος και πολιτιστικό κέντρο. Έπειτα παρουσιάζεται η προσπάθεια επανάκτησης του Υαλουργείου, από την ανεύρεση των χαμένων σχεδίων του κτιρίου, μέχρι και τις σχεδιαστικές αρχές και την τελική πρόταση, όπως αυτή διαμορφώθηκε ως κεντρικό εργαλείο στην όσο πιο ρεαλιστική προσέγγιση του ζητήματος των Λιπασμάτων, λειτουργώντας ισχυροποιητικά στην πολεοδομική πρόταση.