Σχεδιασμός σύμμικτης οδικής γέφυρας και διερεύνηση εναλλακτικών συστημάτων σεισμικής μόνωσης - Βαρσαμίδη, Αποστολία-Αναστασία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2017)
Πραγματοποιείται ο σχεδιασμός μιας σύμμικτης οδικής γέφυρας τριών ανοιγμάτων υπό στατικά και σεισμικά φορτία, για τον οποίο αναπτύσσεται λεπτομερές τρισδιάστατο προσομοίωμα με λογισμικό πεπερασμένων στοιχείων. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην επιλογή του κατάλληλου συστήματος σεισμικής μόνωσης το οποίο χρησιμοποιείται για τη μείωση της σεισμικής δύναμης. Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν τρία διαφορετικά είδη μονωτήρων: ελαστομεταλλικά εφέδρανα χαμηλής απόσβεσης (LDEB), υδραυλικοί αποσβεστήρες και σφαιρικά εφέδρανα ολίσθησης (FPS). Εφαρμόζοντας τη μέθοδο του ισοδύναμου μονοβάθμιου ταλαντωτή αναζητήθηκε ο αποδοτικότερος τρόπος σεισμικής μόνωσης του δεδομένου στατικού συστήματος. Τα σφαιρικά εφέδρανα ολίσθησης διακρίθηκαν για την αποτελεσματικότητά τους λαμβάνοντας υπόψη ως βασικό κριτήριο αξιολόγησης τις μετακινήσεις που αναπτύχθηκαν σύμφωνα με το φάσμα του Ευρωκώδικα. Για την περαιτέρω ανάλυση της απόκρισης της γέφυρας με τα FPS πραγματοποιήθηκε η προσομοίωσή τους με μη γραμμικά ελατήρια, κατά τις οριζόντιες διευθύνσεις, εισάγοντας με αυτόν τον τρόπο το νόμο συμπεριφοράς τους στο μοντέλο. Μέσω μη γραμμικών αναλύσεων χρονοϊστοριών υπό πραγματικά επιταχυνσιογραφήματα, προέκυψε η ακριβής απόκριση της γέφυρας ως συνάρτηση του χρόνου και κατέστη δυνατή η εξαγωγή των βρόγχων υστέρησης των εφεδράνων.