Τρισδιάστατη CAD μοντελοποίηση και αποκατάσταση αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς: εφαρμογή σε μαρμάρινη φιάλη - Γαβρά, Θεοδώρα-Ιουλία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μηχανολογικών Κατασκευών και Αυτομάτου Ελέγχου, 2016)
Στη σημερινή κοινωνία, η τρισδιάστατη ψηφιακή αποτύπωση αποτελεί μια μέθοδο αποτύπωσης και γεωμετρικής τεκμηρίωσης αντικειμένων και χώρων, η οποία είναι χρήσιμη για τη δημιουργία ψηφιακών βιβλιοθηκών, την κατασκευή αντιγράφων ορισμένων αντικειμένων, την αποτύπωση του χρώματος αλλά και της ακριβούς γεωμετρίας ενός αντικειμένου. Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η τρισδιάστατη ψηφιακή αποτύπωση αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς με τη χρήση μεθόδων Αντίστροφης Μηχανικής, η περαιτέρω επεξεργασία τους με τη βοήθεια τρισδιάστατων πακέτων λογισμικού και τέλος, η τρισδιάστατη εκτύπωσή τους. Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της εργασίας αυτής, διαπιστώθηκε πως η τρισδιάστατη μοντελοποίηση ενός αντικειμένου δεν μπορεί να γίνει με πλήρως αυτοματοποιημένες διαδικασίες, καθώς πολλές φορές ο χρήστης καλείται να πάρει αποφάσεις μοντελοποίησης. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση ενός ανασχηματισμού, για παράδειγμα, ενός αντικειμένου, ή μιας επιδιόρθωσης.