Το κέντρο της Αθήνας σε κρίση (;) μέσα από τις προσεγγίσεις των Μ.Μ.Ε. - Ντρούκα, Έλλη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2014)
Σήμερα, στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης ή ίσως ακριβέστερα, της αναδιάρθρωσης όλων των σχέσεων εντός του κράτους και της κοινωνίας, ξεδιπλώνονται πολλαπλές «κρίσεις» που περιπλέκονται οι μεν με τις δε. Από την κρίσεις στην οικονομία και στο πολιτικό και κοινωνικό φάσμα, μέχρι τις κρίσεις στον εμπορικό κλάδο· από τις κρίσεις στην παιδεία και το πανεπιστήμιο μέχρι τον πολιτισμό και τον αστικό χώρο. Μέσα σε αυτήν τη διαπλοκή και την αλληλεπίδραση κρίσεων τίθεται ένα ερώτημα: υπάρχει μία κρίση πιο σημαντική και ουσιαστική από τις άλλες; Από την πλευρά τους, τα Μ.Μ.Ε. υποστηρίζουν ότι η κρίση της αστικής πραγματικότητας είναι σημαντική και κεντρική. Αν κανείς ανατρέξει στη δημόσια συζήτηση για το κέντρο της Αθήνας θα διαπιστώσει ότι η θέση αυτή απολαμβάνει ευρύτερης συναίνεσης και στήριξης από τους περισσότερους διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Μάλιστα, το ζήτημα αυτό καταλαμβάνει ήδη από το 2009 ένα σημαντικό χώρο στη μιντιακή ατζέντα της χώρας, γεγονός που επικυρώνεται κατηγορηματικά από δημοσιεύματα που μιλούν για τις «πληγές1» του κέντρου της Αθήνας. Θεωρώντας ότι το κέντρο της πόλης αποτελεί ένα σύνθετο ζήτημα, θα αναπτύξουμε κάποιες σκέψεις για αυτό, που σήμερα μοιάζει να έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία και επικαιρότητα.