Η γεωγραφία της ανθρώπινης καθημερινότητας: Ανάλυση προτύπων δραστηριοτήτων και προσδιορισμός της λειτουργικής τυπολογίας εξήντα Αττικών δήμων σε περιβάλλον GIS - Πλύκα, Ευφροσύνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2017)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η παρατήρηση και η ανάλυση των δραστηριοτήτων ορισμένων κατοίκων του νομού Αττικής στον χώρο και τον χρόνο, ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων σε τύπους με βάση το αντικείμενό τους και ο προσδιορισμός παραμέτρων όπως η μέση διανυόμενη απόσταση, η συχνότητα και η σειρά, ο προσδιορισμός χωρικών προτύπων αναφορικά με τον κάθε τύπο, αλλά και ο προσδιορισμός της τυπολογίας των δήμων που απαρτίζουν την περιοχή μελέτης. Πιο γενικά, σκοπός της εργασίας αυτής είναι να μελετήσει την γεωγραφία της καθημερινότητας των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό μελετήθηκε πληθώρα εργασιών της σχετικής με την μελέτη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων βιβλιογραφίας, προκειμένου να επιλεγεί το κατάλληλο μεθοδολογικό πλαίσιο, οι κατάλληλες μέθοδοι χωρικής ανάλυσης και το κατάλληλο υπολογιστικό περιβάλλον, με την συμβολή των οποίων θα αναλυθούν κατάλληλα τα διαθέσιμα δεδομένα και θα εξαχθούν καίρια συμπεράσματα. Τα απαραίτητα δεδομένα συλλέχθηκαν χρησιμοποιώντας ημερολόγια κίνησης και η περιοχή μελέτης περιλαμβάνει το σύνολο της περιφέρειας Αττικής, με τον κύριο όγκο των δεδομένων να εντοπίζονται στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή των Αθηνών. Χρησιμοποιώντας ως κύριο εργαλείο τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών προσδιορίστηκε ο χώρος δράσης κάθε τύπου δραστηριότητας. Χρήσιμα συμπεράσματα εξάχθηκαν αναφορικά με τις αποστάσεις που διανύονται, με την αλληλουχία των δραστηριοτήτων και την συχνότητα εμφάνισή τους. Η εργασία ολοκληρώνεται με τον προσδιορισμό του χώρου δράσης κάθε τύπου δραστηριότητας και τον προσδιορισμό της τυπολογίας των δήμων της περιοχής μελέτης.