Υδρολογία υπόγειων νερών του υδροφόρου συστήματος Βορειοδυτικής Αχαΐας - Χρυσανθόπουλος, Ευθύμιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Γεωλογικών Επιστημών. Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας, 2016)
Οι πηγές ρύπανσης των υπόγειων υδάτων διακρίνονται σε σημειακές και διάχυτες. Στις σημειακές συμπεριλαμβάνονται η ρύπανση από ΧΥΤΑ και βιομηχανίες, ενώ στις διάχυτες η γεωργική ρύπανση και η θαλάσσια διείσδυση. Η συλλογή δεδομένων σχετικά με την υδρολογία της περιοχής είναι το αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας. Η περιοχή μελέτης είναι το βορειοδυτικό κομμάτι του νομού Αχαΐας. Η έρευνα που διεξήχθη αφορά τη μελέτη του υδρολογικού καθεστώτος της περιοχής, τόσο από τη βιβλιογραφική αναζήτηση ζητημάτων αναφορικά με τη ρύπανση των υπόγειων υδάτων, τη γεωλογική μορφή, τις κλιματικές συνθήκες και την έρευνα πεδίου με τη λήψη και επεξεργασία δεδομένων από τις γεωτρήσεις της περιοχής. Επιπρόσθετα, υλοποιήθηκαν χημικές αναλύσεις των δειγμάτων, ως προς τα βασικά τους ιόντα. Τέλος, τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε χάρτες και διαγράμματα χρησιμοποιώντας τα πακέτα πληροφοριακών δεδομένων QGIS 2.12.2 Lyon, ArcMap 10.1, Surfer 11 και Aquachem 2014.2 (trial).