Ημιαυτόματος εντοπισμός πεδίων προσγείωσης ανάγκης για ελαφρά αεροσκάφη με αντικειμενοστρεφή ανάλυση σε δορυφορικές εικόνες και ψηφιακό μοντέλο εδάφους - Τσαφαράς, Σπυρίδων (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Η παρούσα μελέτη προσπαθεί να διερευνήσει εάν η γεωμορφομετρική και αντικειμενοστρεφής ανάλυση μπορεί να συνεισφέρει στον εντοπισμό πεδίων προσγείωσης, τα οποία θα χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις καταστάσεων ανάγκης από ένα ελαφρού τύπου αεροσκάφος. Τα αρχικά δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ένα Ψηφιακό μοντέλο εδάφους (Ψ.Μ.Ε) του SRTM (Shuttle Radar Topography Mission) στην περιοχή Αττικής, Βοιωτίας και Ευβοίας, ανάλυσης 30mX30m. Η γεωμορφομετρική ανάλυση περιέλαβε τους συνήθεις δείκτες έκφρασης του αναγλύφου όπως: κλίση (slope), μέγιστη καμπυλότητα (max-curvature) και ελάχιστη καμπυλότητα (min-curvature). Οι δείκτες αυτοί, οι οποίοι αποτέλεσαν τα θεματικά επίπεδα που εισήχθησαν στο λογισμικό eCognition, υπολογίστηκαν μέσω του ανοιχτού λογισμικού QGIS και συγκεκριμένα από τους γεωαλγορίθμους του SAGA. Επίσης ταυτόχρονα επιπλέον θεματικό επίπεδο αποτέλεσε μια δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης 1mX1m, καθώς και ένα shapefile που περιείχε διανυσματικά δεδομένα εμποδίων πτήσεως για την περιοχή ενδιαφέροντος. Όλα τα παραπάνω επεξεργάστηκαν στο περιβάλλον του eCognition και δημιουργήθηκαν συνολικά 5 επίπεδα κατάτμησης και ταξινόμησης, τα οποία είχαν ως στόχο την αυτόματη εξαγωγή πεδίων προσγείωσης ανάγκης, που τελικά είχαν μικρή κλίση (mild_slope), σχετικά μικρό δείκτη τραχύτητας (slightly_rugged) και ήταν μακριά από εμπόδια (όπως καλώδια υψηλής τάσης). Εν συνεχεία, αφού πρώτα τα αποτελέσματα της ταξινόμησης αξιολογήθηκαν με τη βοήθεια κάποιων στατιστικών εργαλείων, τα οποία παρέχονται από το λογισμικό eCognition και αφορούν τη «σταθερότητα της ταξινόμησης» των αντικειμένων στις κλάσεις καθώς και το «βέλτιστο αποτέλεσμα της ταξινόμησης», τα εξαγόμενα πολύγωνα απεικονίστηκαν και επεξεργάστηκαν περαιτέρω στο λογισμικό QGIS με την βοήθεια της PostgreSQL/PostGIS. Τα τελικά προϊόντα ήταν τα πολύγωνα που είναι κατάλληλα για μια προσγείωση ανάγκης καθώς και ένας αντιπροσωπευτικός αριθμός πιθανών διαδρόμων προσγείωσης μέσα στα κατάλληλα πολύγωνα της εικόνας.