Χωροχρονική ανάλυση δεδομένων απασχόλησης σε περιβάλλον GIS: Προσδιορισμός προτύπων και δημιουργία ενός αναλυτικού υποδείγματος - Γιαννακά, Όλγα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής είναι η χωρική ανάλυση των δεδομένων εργασίας στην Ελλάδα σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας. Τα δεδομένα αυτά αντλήθηκαν από το Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία από τον Μάρτιο του 2013 και δημοσιεύει τα δεδομένα προσλήψεων και αποχωρήσεων κάθε μήνα για τις 74 περιφερειακές ενότητες που έχουν δημιουργηθεί σύμφωνα με το Σχέδιο Καλλικράτης. Για την εξέταση του τρόπου επηρεασμού της μεταβλητής εργασίας χρησιμοποιήθηκαν διάφορες μέθοδοι χωρικής ανάλυσης που έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο σε σχετικές μελέτες όσο και σε μελέτες άλλης φύσεως. Συγκεκριμένα, αρχικά υπολογίστηκε ο χωροθετικός δείκτης LQ για τις μεταβλητές και στην συνέχεια ελέγχθηκε η ύπαρξη χωρικής αυτοσυσχέτισης μέσω του υπολογισμού του δείκτη Global Moran’s I. Στο επόμενο στάδιο δημιουργήθηκε ένα χωροχρονικό μοντέλο για τις μεταβλητές και τέλος δημιουργήθηκε ένα μοντέλο παλινδρόμησης με στόχο την ερμηνεία της συμπεριφοράς της επιλεγμένης μεταβλητής. Αποτέλεσμα των τεχνικών που ακολουθήθηκαν ήταν η ερμηνεία της συμπεριφοράς της μεταβλητής εργασίας μέσα στο χρόνο και στο χώρο.