Προσομοίωση αεριοστροβίλων σε λειτουργία εκτός του σημείου σχεδιασμού των - Λαγωνίκα, Βασιλική (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, 2016)
Ο βαθμός απόδοσης και επομένως η κατανάλωση καυσίμου ενός αεριοστρόβιλου επηρεάζεται έντονα από τη λειτουργία σε μερικό φορτίο καθώς και από τις συνθήκες περιβάλλοντος, καθώς αυτές αλλάζουν τοπικά και χρονικά. Επιπλέον οι συνθήκες περιβάλλοντος επηρεάζουν και τη μέγιστη δυνατή ισχύ του αεριοστρόβιλου. Είναι λοιπόν ενδιαφέρον και χρήσιμο να μπορούμε να προβλέψουμε την επίδοση και απόδοση ενός αεριοστρόβιλου σε συνθήκες λειτουργίας εκτός του σημείου σχεδιασμού. Προς το σκοπό αυτόν προσομοιώθηκε η λειτουργία αεριοστροβίλου στο σημείο σχεδιασμού, καθώς και σε συνθήκες εκτός του σημείου αυτού από πλευράς θερμοκρασίας περιβάλλοντος και απαιτούμενης ισχύος. Με βάση την προσομοίωση αυτή, αναπτύχθηκε πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή, στο περιβάλλον Matlab, με χρήση του οποίου προκύπτουν τα λειτουργικά χαρακτηριστικά όπως, παραδείγματος χάριν, ο βαθμός απόδοσης, η κατανάλωση καυσίμου, πιέσεις και θερμοκρασίες στα διάφορα σημεία του κύκλου, όταν είναι γνωστά τα ονομαστικά χαρακτηριστικά και δεδομένες οι συνθήκες εκτός του σημείου σχεδιασμού, δηλ. ο συντελεστής φόρτισης και/ή η θερμοκρασία περιβάλλοντος.